Zupa krem z pora to dla mnie numer jeden w zestawieniu kremowych zup. Zakochałam się w nim ale ja uwielbiam por i może dlatego. Mogłabym ją jeść na obiad i kolację.
Składniki:
2 pory biała część
4 ziemniaki średnie
0,70 litra bulionu warzywnego lub rosół
sól do smaku
5 łyżek grzanek
pietruszka do dekoracji
śmietana do dekoracji gęsta
1 marchewka do dekoracji ugotowana
masło klarowane
1.Por myję i kroję w krążki. Użyłam tylko białą część pora. Na maśle klarowanym duszę na wolnym ogniu. Ziemniaki obieram i kroję w kostkę. Dodaję do pora i dalej duszę. Jak zrobią się półmiękkie dolewam bulion i gotuję na wolnym ogniu. Po ugotowaniu miksuję blenderem na gładką masę. Doprawiam solą, dekoruję marchewką, pietruszką, śmietaną i podaję z grzankami.
Komentarze