Krem z pomidorów z czerwoną fasolą i bazylią.

4.5 (176 ocen)

  • 30 min

Pomidorowa inaczej

  • 30 min

Składniki:

  • 2 puszki pomidorów bez skórek
    1 cebula pokrojona w kostkę
    2 ząbki czosnku drobno posiekane
    2 łyżki masła
    1 łyżka oleju
    1 łyżka mąki
    ½ łyżeczki suszonej bazylii
    ¼ łyżeczki oregano
    3 suszone pomidory
    2 listki laurowe
    3 kulki ziela angielskiego
    1 litr bulionu z drobiu
    2 łyżki śmietany 18%
    Świeża bazylia do posypania zupy
    2 puszki czerwonej fasoli
    Sól, świeżo mielony pieprz
Wystaw ocenę:

4.5 (176 ocen)

Zobacz również:

Zupy

Krem z pomidorów z czerwoną fasolą i bazylią. - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Na dużej patelni rozgrzać olej z dodatkiem masła. Przesmażyć krótko czosnek, dodać cebule i ją zeszklić. Posypać 1 łyżką mąki i smażyć jeszcze minutę mieszając . Dodać pomidory z zalewą, suszone włoskie pomidory, liście laurowe, ziele angielskie i dusić ok. 10 minut.
    Całość przełożyć do garnka, zalać bulionem z drobiu, gotować około 20 minut. Dodać bazylię, oregano, pieprz. Jeżeli potrzeba to posolić do smaku. Można dodać kilka kropel maggi w płynie.
    Z zupy wyjąć liście laurowe i ziele angielskie i przy pomocy blendera zmiksować. Dodać śmietanę, wymieszać i na koniec dodać przepłukaną wrzątkiem czerwoną fasolę z puszki. Całość dobrze podgrzać, ale już nie gotować. Podając posypać pociętymi listkami świeżej bazylii.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować