Zupa jest lekko słodka, a po dodaniu sosu zyskuje jeszcze ciekawszy charakter.Krem z kukurydzy smakuję dzieciom, jest łagodny i słodki. Krem z malin poprawia jeszcze jego atrakcyjność, ale w wersji dla dziecięcej nie dodajemy chili.
30 min
Składniki:
Składniki zupy:
4 duże kolby kukurydzy
1 średnia cebula
20 dkg dyni
lekki bulion drobiowy lub woda lub woda i mleko w proporcjach 1:1 (może być również mleko migdałowe, ryżowe) - w ilości takiej, aby zakryć warzywa
1 łyżka masła + 1 łyżka oliwy z oliwek
sól do smaku
mielona kolendra lub pieprz ziołowy do smaku
Sos malinowy:
szklanka malin
brązowy cukier lub miód do smaku
1/2 łyżeczki chili w proszku (pomijamy w wersji dla dzieci)
Krem z kukurydzy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Przygotowanie zupy:
Przy pomocy noża obkroić kolby kukurydzy z ziaren. Kolby odrzucić, ich nie używany do ugotowania zupy.
Dynię obrać ze skóry, pokroić na niewielkie kawałki.
Cebulę pokroić w kostkę.
W garnku rozgrzać masło z oliwą, dodać cebulę, smażyć na średnim ogniu do zeszklenia.
Dodać ziarna kukurydzy i dynię, smażyć jeszcze 2 minuty, często mieszając.
Dodać bulion (lub wodę lub wodę i mleko), tyle aby zakrył warzywa + 1 szklankę (bo płyn się zredukuje).
Gotować do miękkości warzyw i pozostawić do lekkiego przestygnięcia.
Zmiksować składniki zupy, doprawić solą i kolendrą do smaku.
Zupę podać udekorowaną sosem malinowym, śmietaną i listkami kolendry.
Przygotowanie sosu malinowego:
Umyte maliny, zmiksować i przetrzeć przez sito.
Sok malinowy połączyć z cukrem i gotować na bardzo małym ogniu do zagęszczenia (ok. 20 minut).
Jeśli zupę będą jadły dzieci nie dodawać chili, w wersji dla dorosłych to jest czas na dodanie chili. Chili można dodać mniej niż proponuję lub więcej, zależy od Waszych upodobań. Jednak proponuję, aby sos był pikantny, bo zupa jest bardzo delikatna w smaku.
Komentarze