Krem to doskonały przykład na przygotowanie kalafiora w zupełnie innej odsłonie. Dodatek mieszanki przypraw curry sprawia, że krem ma niepowtarzalny aromat i obłędnie smakuje.
Krem z kalafiora z dodatkiem curry - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Kalafiora umyć i podzielić na różyczki.
2.Cebule i czosnek obrać i drobno posiekać. W garnku o grubym dnie rozgrzać oliwę, zeszklić cebulę z czosnkiem. Wlać bulion
i zagotować, dodać kalafior i gotować do momentu aż kalafior będzie miękki. Następnie dodać curry i zmiksować blenderem do postaci kremu.
3.Krem zabielić śmietaną zahartowaną kremem, doprawić solą i pieprzem.
4.Chleb tostowy pokroić w kostkę, posypać ziołami prowansalskimi, i usmażyć na oliwie aż się zrumienią-
5.Filet pociąć na paski, nabić na patyki do szaszłyków, posypać solą, pieprzem i curry. Usmażyć na rozgrzanej oliwie.
Komentarze