Krem z kalafiora z dodatkiem curry

0 (0 ocen)

  • 35 min

Krem to doskonały przykład na przygotowanie kalafiora w zupełnie innej odsłonie. Dodatek mieszanki przypraw curry sprawia, że krem ma niepowtarzalny aromat i obłędnie smakuje.

  • 35 min

Składniki:

  • 500g kalafiora
    2 pietruszki
    2 łyżeczki curry
    1 litr bulionu drobiowego
    2 cebule
    2 ząbki czosnku
    150g śmietany 18%
    sól morska
    świeżo zmielony pieprz
    oliwa

    Grzanki:
    3-4 kromki chleba tostowego.
    zioła prowansalskie
    oliwa

    Dodatkowo:
    200g fileta z indyka
    sól
    pieprz
    curry
    oliwa
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Zupy Curry Krem Grzanki

Krem z kalafiora z dodatkiem curry - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • image-0wo4q7e 1. Kalafiora umyć i podzielić na różyczki.
  • image-0m44uat 2. Cebule i czosnek obrać i drobno posiekać. W garnku o grubym dnie rozgrzać oliwę, zeszklić cebulę z czosnkiem. Wlać bulion
    i zagotować, dodać kalafior i gotować do momentu aż kalafior będzie miękki. Następnie dodać curry i zmiksować blenderem do postaci kremu.
  • 3. Krem zabielić śmietaną zahartowaną kremem, doprawić solą i pieprzem.
  • 4. Chleb tostowy pokroić w kostkę, posypać ziołami prowansalskimi, i usmażyć na oliwie aż się zrumienią-
  • image-1j0dwuk 5. Filet pociąć na paski, nabić na patyki do szaszłyków, posypać solą, pieprzem i curry. Usmażyć na rozgrzanej oliwie.
  • image-1r1sucx 6. Krem podawać z grzankami i mięsem z indyka.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Cebula Czosnek Kalafior

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować