Krem z kalafiora i marchewki z kurkumą

0 (0 ocen)

rozgrzewająca zupka kremowa

Składniki:

  • 1 duża marchewka
    1/2 dużego kalafiora
    2 małe cebule
    2 łyżki masła
    1 łyżeczka kurkumy
    500 ml bulionu warzywnego
    sól do smaku
    pieprz kolorowy do smaku
    ostra papryka do smaku
    Grzanki :
    5 kromek chleba tostowego
    2 łyżki masła
    2 łyżki oleju
    sól do smaku
    zioła włoskie do smaku
    Dodatkowo :
    jogurt naturalny typu greckiego

Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Zupy

Krem z kalafiora i marchewki z kurkumą - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Na patelni roztopić masło z olejem. Kromki chleba tostowego pokroić w kostkę i wrzucić na rozgrzany tłuszcz. Chwilę smażyć następnie dodać przyprawy i smażyć grzanki aż uzyskają złoty kolor i będą chrupiące. Gotowe przełożyć na talerz wyłożony ręcznikiem papierowym aby odsączyć nadmiar tłuszczu.
  • 2. Cebulę i marchewkę obrać i opłukać. Kalafiora podzielić na różyczki. W garnku roztopić masło i wrzucić pokrojoną na kawałki cebulę. Chwilę smażyć a w międzyczasie pokroić marchewkę w plastry i po chwili dodać do cebuli i dalej smażyć od czasu do czasu mieszając. Po kilku minutach dodać kalafiora i dalej smażyć około 5 minut.
  • 3. Dodać kurkumę i smażyć 3 minuty. Wszystko podlać bulionem, dodać przyprawy i dusić pod przykryciem do miękkości. Gdy składniki w garnku będą miękkie przełożyć je do wysokiego naczynia i za pomocą blendera zmiksować zupę.
  • 4. Jeżeli chcemy mieć zupę bardziej kremową można dodatkowo wszystko przetrzeć przez sito. Gotowa zupę nalewać na talerze, nałożyć grzanki i dodać jogurt Podawać na gorąco.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować