Krem z kalafiora i marchewki z kurkumą - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Na patelni roztopić masło z olejem. Kromki chleba tostowego pokroić w kostkę i wrzucić na rozgrzany tłuszcz. Chwilę smażyć następnie dodać przyprawy i smażyć grzanki aż uzyskają złoty kolor i będą chrupiące. Gotowe przełożyć na talerz wyłożony ręcznikiem papierowym aby odsączyć nadmiar tłuszczu.
2.Cebulę i marchewkę obrać i opłukać. Kalafiora podzielić na różyczki. W garnku roztopić masło i wrzucić pokrojoną na kawałki cebulę. Chwilę smażyć a w międzyczasie pokroić marchewkę w plastry i po chwili dodać do cebuli i dalej smażyć od czasu do czasu mieszając. Po kilku minutach dodać kalafiora i dalej smażyć około 5 minut.
3.Dodać kurkumę i smażyć 3 minuty. Wszystko podlać bulionem, dodać przyprawy i dusić pod przykryciem do miękkości. Gdy składniki w garnku będą miękkie przełożyć je do wysokiego naczynia i za pomocą blendera zmiksować zupę.
4.Jeżeli chcemy mieć zupę bardziej kremową można dodatkowo wszystko przetrzeć przez sito. Gotowa zupę nalewać na talerze, nałożyć grzanki i dodać jogurt Podawać na gorąco.
Komentarze