Krem z dyni na ostro

4.5 (151 ocen)

  • 30 min

lubię zupy kremy z dyni klasyczne, na słodko, tym razem pikantna wersja

  • 30 min

Składniki:

  • 1 kg dyni (już po obraniu)
    1-1,5 l wody lub bulionu warzywnego
    cebula
    łyżka oleju
    2 ząbki czosnku
    sól, pieprz
    papryka dzwonkowa (ostra)
    papryka chilli w proszku, kurkuma, szafran, imbir, kolendra
    łyżeczka trawy cytrynowej
    opcjonalnie: śmietanka 30%, natka pietruszki
Wystaw ocenę:

4.5 (151 ocen)

Zobacz również:

Zupy Zupa z dyni Krem

Krem z dyni na ostro - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Do garnka z grubym dnem wlać olej, dodać posiekaną cebulę i podsmażać.
    Kiedy cebula się zeszkli dodać pokrojony w plasterki czosnek, a po chwili dodać obraną ze skórki i pokrojoną na mniejsze kawałki dynię oraz posiekaną paprykę dzwonkową.
    Zalać wodą lub bulionem warzywnym, dodać przyprawy, doprowadzić do wrzenia i gotować do miękkości około 20 minut.
    Zmiksować przy użyciu blendera, wymieszać i jeśli trzeba doprawić jeszcze przyprawami.
    Można dodać śmietankę, wtedy gotować jeszcze 5 minut.
    Zupę dyniową zawsze podaję z natką pietruszki.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Dynia

Redakcja poleca

REKLAMA

Notka redakcyjna

Jeśli lubicie pikantne dania, sprawdźcie też inne przepisy na ostrą kuchnię. 

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować