Krem jest bardzo smaczny, delikatny i lekki.Możemy go wykorzystać do deserów, ciast owocowych oraz tortów. Krem ten nadaje się również do dekorowanie muffinek i tortów.Przepis autorski EsmeraldaZeSmakiem
60 min
Składniki:
SKŁADNIKI: na 1,2 kg kremu (do przełożenia i dekoracji średniego tortu o średnicy 22-25 cm
Czas przygotowania + czas chłodzenia
ok. 60 minut
3 żółtka
1 jajko
100-120 g cukru
50 g skrobi kukurydzianej lub ziemniaczanej
0,5 l mleka
łyżeczka masła
1 laska wanilii lub esencja waniliowa
szczypta soli
500 g serka mascarpone (dobrze schłodzony)
Krem waniliowo-budyniowy z mascarpone - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.
Laskę wanilii przeciąć,wyskrobać ziarenka i dodać do mleka. Mleko zagotować. Żółtka i jajko zmiksować cukrem i solą na puszysty kogel-mogel. Dodać skrobię i dokładnie wymieszać. Zalać gorącym mlekiem, wymieszać, przelać do garnka i gotować przez 2 minuty mieszając, żeby nie przypalić. Gorący budyń przelać do szklanej lub metalowej miski.
Przykryć folią spożywczą, tak, żeby dotykała jego powierzchni, gdy lekko przestygnie wstawić do lodówki na pół godziny.
2.
Zimny budyń miksujemy przez kilka sekund. Dodajemy zimny serek mascarpone i wszystko krótko miksujemy lub mieszamy rózgą, uważając, żeby nie powstało masło.
Gotowy krem wstawiamy na pół godziny do lodówki.
Schłodzonym kremem przekładamy tort/ciasto i dekorujemy według gustu.
Komentarze