• Kotlety z bobu i ziemniaków

    Autor: Irena Żakowska, Kętrzyn

  • Gdy pojawia się bób, moi bliscy dopominają się, bym zrobiła warzywne kotlety.

  • Składniki

    50 dag bobu
    50 dag ziemniaków
    cebula
    2 jajka
    olej
    łyżka mąki ziemniaczanej
    sól
    pieprz
    bułka tarta

  • Sposób przygotowania

    1.

    Bób gotujemy w lekko osolonej wodzie do miękkości. Studzimy i obieramy.

    2.

    Ziemniaki szorujemy i gotujemy w lekko osolonej wodzie. Studzimy i obieramy. Wraz z bobem przepuszczamy przez maszynkę.

    3.

    Cebulę obieramy i kroimy w małą kostkę. Szklimy na łyżce rozgrzanego oleju. Dodajemy do masy ziemniaczanej. Mieszamy z mąką i łyżką bułki tartej. Wbijamy jajka. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Wyrabiamy na jednolitą masę.

    4.

    Z masy formujemy kotlety. Dokładnie obtaczamy w bułce tartej. Smażymy na rozgrzanym oleju z obu stron na złoty kolor.

  • Słowa kluczowe (tagi):

    zdrowie_na_talerzu, ziemniaki, Bób
  • Polecamy:

  • Powiązane strony

  • 0 komentarzy

Autor: Irena Żakowska, Kętrzyn

RedakcjaPP 6299

punkty:

Statystyki przepisu:

Dodany: 2012-03-05T18:20:52+01:00

Dodane przez: RedakcjaPP


Sprawdź książki z tym przepisem

Zdobyte wyróżnienia:

Opublikowany w Przyślij Przepis
Zobacz PDF z przepisem »
Przepis z magazynu: PP_08-2011

Inne przepisy dodane przez tego użytkownika:

więcej »

Inne przepisy w kategorii