Kotlety z bobu

4.5 (183 ocen)

To prawdziwie letnie danie. Kotleciki smakują zarówno na ciepło i zimno. Pokrojony boczek można także dodać do surowej masy. Jednak ja wolę polać nim gotowe placuszki. Masa nie wymaga także dodatku dużej ilości soli, gdyż dodany ser feta nadaje już słonawy smak. POLECAM!

Składniki:

  • Składniki na około15 sztuk:
    • 1 kg bobu,
    • 1 cebula,
    • 2 jajka,
    • Około 100-120 g sera feta,
    • 2 łyżki bułki starej do środka,
    • Sól, pieprz do smaku,
    • Mały pęczek koperku
    • Bułka tarta do panierki,
    • Olej do smażenia,
    • Około 150 g wędzonego boczku do podania
Wystaw ocenę:

4.5 (183 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Kotlety z bobu - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • obieranie 1. Bób gotujemy w lekko osolonej wodzie. Ugotowany odcedzamy i obieramy ze skórki.
  • gotowe składniki 2. Cebulę kroimy w kostkę. Koperek siekamy. Ser feta kroimy w kostkę.
    Tak przygotowane składniki dodajemy do bobu. Dodatkowo dodajemy bułkę tartą oraz jajka. Całość zagniatamy i doprawiamy do smaku.
  • uformowane kotlety 3. Z gotowej masy, zwilżonymi dłońmi formujemy kotleciki. Uformowane panierujemy w bułce tartej.
  • smażenie 4. Tak przygotowane smażymy na rozgrzanym oleju z obu stron do zrumienienia.
    Między czasie boczek kroimy w kostkę i delikatnie rumienimy na patelni.
  • przygotowanie boczku 5. Usmażone kotlety podajemy okraszane przygotowanym boczkiem.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Bób

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować