Kotlety mielone w sosie - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Mięso mielone włożyć do miski , dodać bułkę (wymoczoną w wodzie i
odciśniętą) , jajko , cebulę pokrojoną w drobną kosteczkę i
posiekaną natkę pietruszki. Doprawić solą , pieprzem , papryką i
jarzynką. Wszystko razem wymieszać. Gdy mięso będzie za rzadkie
dosypać bułkę tartą. Formować małe kotlety , obtaczać w bułce
tartej. Smażyć na rozgrzanym smalcu z obydwu stron.
Marchewkę , pietruszkę , seler obrać i zetrzeć na tarce o grubych
oczkach. Włożyć do garnka. Dodać pokrojone w drobną kostkę cebulę i
pomidora oraz czosnek , liść laurowy , kilka ziarenek angielskiego ziela
i posiekaną natkę pietruszki. Wlać 2 szklanki zimnej wody i posolić (w
razie potrzeby dolewać wodę). Gotować do miękkości. Następnie dodać
pastę pomidorową. Mąkę rozmieszać w kubeczku z małą ilością
zimniej wody , dolać śmietanę , wymieszać. Wlać do garnka z sosem.
Doprawić solą , pieprzem , papryką i jarzynką. Kotlety (najlepiej
usmażone dzień wcześniej) zanurzyć w sosie.
Porady
Moja rada:
Jeżeli chcemy uniknąć pryskania tłuszczu z patelni. Wystarczy
układać kotlety od siebie , a nie do siebie.
Komentarze