Kotleciki warzywne z sosem pieczarkowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Marchewki, pietruszkę, seler i brokuła ugotować. (brokuła osobno, resztę warzyw można gotować razem). Po wystygnięciu pokroić warzywa na małe kawałki. Bułkę kajzerkę zamoczyć w wodzie, następnie odcisnąć ją i dodać do warzyw. Wbić jajko, doprawić solą i pieprzem, po czym formować kotleciki, obtaczać je w bułce tartej i smażyć z obu stron na rozgrzanym oleju.
2.Sos pieczarkowy:
Pieczarki pokroić na ósemki i smażyć na oleju. Dodać pokrojoną drobno cebulkę i nadal smażyć. Po odparowaniu wody z pieczarek dolać około 1 szklanki wody, doprawić solą, pieprzem, kucharkiem i kostką mięsną, nadal gotować około 15 minut. Następnie mąkę około 2 łyżki wymieszać ze śmietaną i wodą (najlepiej w 0,5 l garnuszku), dolać do pieczarek, gotować około 5 minut, mieszając sos od czasu do czasu.
3.Ryż ugotować według przepisu na opakowaniu, polać sosem pieczarkowym i podawać razem z usmażonymi kotlecikami warzywnymi.
Komentarze