Kotleciki siekane z kurczaka z warzywami i serem

4.7 (10 ocen)

Zdobywca nagrody

Przepis dnia
  • 40 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Kotleciki siekane z mięsa drobiowego można przygotować na wiele sposobów. Tym razem wzbogaciłam je dodatkiem cukinii, marchewki i szalotki. Są delikatne i bardzo smaczne.

  • 40 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 1 duży filet z kurczaka (ok. 330 g)
    1 marchewka (ok. 80 g)
    1 mała cukinia (ok. 250 g)
    1 szalotka
    1 jajko
    2 łyżki mąki (u mnie pełnoziarnista)
    2 łyżki startego żółtego sera
    czubryca zielona
    czosnek suszony mielony
    sól
    pieprz
    olej do smażenia
Wystaw ocenę:

4.7 (10 ocen)

Zobacz również:

Kotlety

Kotleciki siekane z kurczaka z warzywami i serem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Mięso płuczemy, osuszamy, kroimy w drobną kostkę.
    Marchewkę obieramy, ścieramy na tarce o dużych oczkach i podgrzewamy w mikrofalówce przez 1 minutę. Studzimy i odciskamy z soku.
    Cukinię myjemy i osuszamy. Ścieramy na tarce o dużych oczkach, lekko solimy , odstawiamy na kilka minut, następnie odciskamy z soku.
    Szalotkę kroimy w drobną kostkę.
    Warzywa przekładamy do miski z mięsem, dodajemy jajko, mąkę i przyprawy, całość dokładnie mieszamy.
  • 2. Na patelni rozgrzewamy olej, łyżką wykładamy niewielkie placuszki smażymy na rumiano z jednej strony, przewracamy, posypujemy każdą porcję żółtym serem i rumienimy drugą stronę kotlecików. Na chwilę przykrywamy patelnię, aby ser się ładnie roztopił.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować