Kotleciki siekane z mięsa drobiowego można przygotować na wiele sposobów. Tym razem wzbogaciłam je dodatkiem cukinii, marchewki i szalotki. Są delikatne i bardzo smaczne.
40 min
Dla 4 osób
Łatwy
Składniki:
1 duży filet z kurczaka (ok. 330 g)
1 marchewka (ok. 80 g)
1 mała cukinia (ok. 250 g)
1 szalotka
1 jajko
2 łyżki mąki (u mnie pełnoziarnista)
2 łyżki startego żółtego sera
czubryca zielona
czosnek suszony mielony
sól
pieprz
olej do smażenia
Kotleciki siekane z kurczaka z warzywami i serem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Mięso płuczemy, osuszamy, kroimy w drobną kostkę.
Marchewkę obieramy, ścieramy na tarce o dużych oczkach i podgrzewamy w mikrofalówce przez 1 minutę. Studzimy i odciskamy z soku.
Cukinię myjemy i osuszamy. Ścieramy na tarce o dużych oczkach, lekko solimy , odstawiamy na kilka minut, następnie odciskamy z soku.
Szalotkę kroimy w drobną kostkę.
Warzywa przekładamy do miski z mięsem, dodajemy jajko, mąkę i przyprawy, całość dokładnie mieszamy.
2.Na patelni rozgrzewamy olej, łyżką wykładamy niewielkie placuszki smażymy na rumiano z jednej strony, przewracamy, posypujemy każdą porcję żółtym serem i rumienimy drugą stronę kotlecików. Na chwilę przykrywamy patelnię, aby ser się ładnie roztopił.
Komentarze