Kotleciki marchewkowo-twarogowe (ze szczypiorkiem)

5 (1 ocen)

  • 40 min

Kotleciki są rewelacyjne i idealnie zaspokajają mniejszy/większy głód. Możecie do nich dodać ulubione zioła, czy doprawić wg własnego smaku... Przeważnie podaję je z dipem majonezowym, warzywami, a często biorę widelca i jem "bez niczego".

  • 40 min

Składniki:

  • (6 sztuk)
    150g marchwi (po obraniu)
    125g twarogu
    1 jajko (małe)
    6 łyżek maki pszennej (płaskich)
    2-3 łyżki posiekanego szczypiorku
    czosnek granulowany
    papryka słodka
    sól, pieprz
    Dodatkowo:
    mleko
    mąka pszenna do obtaczania
    olej/masło do smażenia
Wystaw ocenę:

5 (1 ocen)

Zobacz również:

Dania główne Kotlety

Kotleciki marchewkowo-twarogowe (ze szczypiorkiem) - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • image-1qxy173 1. Marchew ugotować (nie rozgotować!) w lekko osolonym mleku.
    Po ostudzeniu zetrzeć na tarce o średnich oczkach.
  • image-269vpvg 2. Dodać jajko, twaróg, mąkę i przyprawy.
    Całość dokładnie wymieszać i połączyć ze szczypiorkiem.
  • image-1cg5cue 3. Z masy uformować podłużne kotleciki.
    (Można robić też placuszki.)
    Każdy kotlet obtoczyć w mące.
  • image-20qkcnn 4. Smażyć z obu stron - na złoty kolor.
  • 5. Usmażone kotlety odsączyć z nadmiaru tłuszczu i podawać z dipem lub ulubionymi warzywami.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Marchewka Twaróg

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować