Kostka piernikowa z masa budyniową

5 (4 ocen)

  • 30 min
  • Więcej niż 10 osób

Ciasto popularne w mojej rodzinie od kilku lat. Moje wnuki za nim przepadają.
Bardzo proste i szybkie do przygotowania ciasto. Idealne na święta, ale nie tylko.

  • 30 min
  • Więcej niż 10 osób

Składniki:

  • Składniki: tortownica ok. 24cmx24
    biszkopt piernikowy:
    • 6 jajek (M),
    • 6 łyżek cukru,
    • 3 łyżki mąki tortowej,
    • 1 łyżka maki ziemniaczanej,
    • 1 łyżka kakao,
    • 1 łyżka przyprawy do piernika,
    • 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia,
    masa budyniowa:
    • 300 ml mleka 3,2%,
    • 1 budyń śmietankowy lub waniliowy bez cukru
    • 120 g masła 82%,
    • 2 łyżki cukru,
    polewa czekoladowa:
    • 150 g czekolady mlecznej,
    • 100 g czekolady deserowej,
    • 3-4 łyżki mleka,
    oraz:
    • powidło śliwkowe
    • wiórki kokosowe, ozdoby cukrowe i czekoladowe,
Wystaw ocenę:

5 (4 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Biszkopt Ciasto z budyniem

Kostka piernikowa z masa budyniową - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. biszkopt piernikowy:
    Mąkę przesiewamy razem z kakao i proszkiem do pieczenia, mieszamy.
    Białka ubijamy na sztywno ze szczypta soli, dodajemy cukier oraz po żółtku. Następnie stopniowo dodajemy suche składniki cały czas delikatnie ubijając do połączenia. Wysmarowaną odrobiną oleju formę napełniamy masą i pieczemy ok. 20-25 min w temperaturze 180 °C. Czas pieczenia musimy dostosować do swojego piekarnika. Najlepiej sprawdzić wykałaczką czy ciasto się upiekło, studzimy. Biszkopt smarujemy powidłem.
    masa budyniowa:
    Budyń i cukier mieszamy dokładnie w ok. 100 ml zimnego mleka, aby miało jednolitą konsystencję. Resztę mleka podgrzewamy, gdy zacznie się delikatnie gotować pomału wlewamy przygotowany budyń. Budyń mieszamy krótko, ale energicznie. Budyń odstawiamy do przestudzenia przykrywając kawałkiem folii spożywczej.
    Masło ubijamy mikserem na najwyższych obrotach, aż zrobi się puszyste i jasne. Stopniowo, łyżka po łyżce dodajemy całkowicie przestudzony budyń. Po każdej łyżce miksujemy masę do całkowitego jej połączenia. Masę wykładamy na biszkopt posmarowany powidłem.
    Polewa:
    Czekolady rozpuszczamy w kąpieli wodnej, dodajemy mleko i dokładnie mieszamy. Polewamy ciasto i dekorujemy według uznania. Smacznego!
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Przekąska

Podobne przepisy

To może cię zainteresować