Kostka cappuccino - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Biszkopt jasny-białka ubic,wsypac cukier,ubic na sztywno.Dodac żółtka,chwilę miksowac.Wsypac mąkę połączoną z proszkiem,delikatnie połączyc łopatką Wyłożyc ciasto do blaszki(22cm na 32cm) wyłożonej papierem do pieczenia,piec ok 20 min w temp.170C.W taki sam sposób upiec biszkopt z kakao.Składniki ponczu połączyc. Żelatynę do masy cappuccino zalac 1|4 szkl zimnej wody,odstawic.Serek zmiksowac z cappuccino.Śmietankę ubic z cukrem pudrem.Żelatynę podgrzac i rozpuścic,dodac łyżkę śmietany,połączyc i wlac do śmietany,krótko zmiksowac.Śmietanę połączyc z sarkiem i cappuccino. Ułozyc w formie biszkopt jasny,nasączyc połową ponczu,wyłożyc masę cappuccino i przykryc biszkoptem kakaowym. Nasączyc resztą ponczu.Pozostałą śmietankę ubic z pudrem,połączyc z żelatyną rozpuszczoną w 3 łyżkach wody,wyłożyc na ciasto,oprószyc cappuccino,schłodzic kilki godzin,a najlepiej całą noc w lodówce.
Porady
Zamiast mascarpone można użyc zwykłego mielonego sera na serniki.
Komentarze