KOSTKA ALPEJSKA

4.49 (203 ocen)

  • 60 min

PYSZNE I NAPRAWDĘ SŁODKIE ;)

  • 60 min

Składniki:

  • SKŁADNIKI NA BISZKOPT:

    - 4 JAJKA

    - 5 ŁYŻEK CUKRU

    - 1 ŁYŻKA MĄKI ZIEMNIACZANEJ

    - 1/2 SZKLANKI MĄKI PSZENNEJ/TORTOWEJ

    - 1 ŁYŻECZKA PROSZKU DO PIECZENIA

    - 1 I 1/2 ŁYŻKI GORZKIEGO KAKAO


    SKŁADNIKI MASY KAJMAKOWEJ:

    - 1 PUSZKA MASY KAJMAKOWEJ/KRÓWKOWEJ

    - 180 gr MASŁA O TEMP. POKOJOWEJ

    - 15-20 dkg. BEZY


    SKŁADNIKI NA BITĄ ŚMIETANĘ:

    - 0,5L ŚMIETANY KREMÓWKI

    - 2 ŚMIETAN-FIXY

    - 1 ŁYŻKA CUKRU
Wystaw ocenę:

4.49 (203 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Desery

Kostka alpejska - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. BISZKOPT:

    BIAŁKA UBIĆ NA SZTYWNĄ PIANĘ POD KONIEC DODAJĄC CUKIER.NASTĘPNIE NA WOLNYCH OBROTACH DODAĆ ŻÓŁTKA.
    NA KONIEC WMIESZAĆ STOPNIOWO SZPATUŁKĄ SYPKIE SKŁADNIKI(WCZEŚNIEJ POŁĄCZONE).
    PIEC W TEMP. 180stop.C PRZEZ OKOŁO 30MIN.
    DO SUCHEGO PATYCZKA.

    MASA KAJMAKOWA:

    MASŁO UTRZEĆ NA PUSZYSTĄ MASĘ I STOPNIOWO DODAWAĆ KAJMAK.PO DOKŁADNYM POŁĄCZENIU SKŁADNIKÓW DODAJEMY POŁAMANE BEZY I MIESZAMY DELIKATNIE ŁYŻKĄ.

    ŚMIETANA:


    ŚMIETANĘ UBIJAMY Z FIXEM I CUKREM NA SZTYWNĄ PIANĘ.

    NA ZIMNY BISZKOPT NAKŁADAMY MASĘ KAJMAKOWĄ,NA TO BITĄ ŚMIETANĘ I POSYPUJEMY GORZKĄ LUB MLECZNĄ CZEKOLADĄ STARTĄ NA MAŁYCH OCZKACH.

Porady

Najlepiej kroić ciasto po kilku godzinach przetrzymania w lodówce.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować