Korzenne ciasto ze śliwkami

5 (184 ocen)

Opublikowany w Magazynie

Zdobywca nagrody

  • 1 godz. 45 min

Lubię piec ciasta. Przepis dostałam od babci Teresy.

  • 1 godz. 45 min

Składniki:

  • 50 dag mąki
    25 dag masła
    30 dag cukru
    cukier waniliowy
    6 jajek
    1/2 szkl. mleka
    1,2 kg węgierek
    galaretka wiśniowa
    łyżka przyprawy korzennej
    2 łyżeczki proszku do pieczenia
    tłuszcz i bułka tarta do formy
Wystaw ocenę:

5 (184 ocen)

Zobacz również:

Ciasta

Korzenne ciasto ze śliwkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Śliw ki myjemy i osuszamy. Usuwamy pestki. Mąkę przesiewamy z proszkiem i przyprawą korzenną.
  • 2. Miękkie masło ucieramy z cukrem i cukrem waniliowym na puszystą masę. Mieszamy, stopniowo dodając jajka i mąkę. Nadal mieszając, cienką strużką wlewamy mleko. Miksujemy.
  • 3. Ciasto wlewamy do natłuszczonej i oprószonej bułką blachy (35x25 cm). Układamy śliwki skórką do dołu. Pieczemy godzinę w temp. 180 °C. Studzimy.
  • 4. Galaretkę przygotowujemy według przepisu na opakowaniu. Gdy zacznie tężeć, wlewamy na ciasto. Odstawiamy do całkowitego zastygnięcia.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Przyprawy Śliwki węgierki

Redakcja poleca

REKLAMA

Notka redakcyjna

PP_10-2011

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować