Lubię piec ciasta. Przepis dostałam od babci Teresy.
1 godz. 45 min
Składniki:
50 dag mąki
25 dag masła
30 dag cukru
cukier waniliowy
6 jajek
1/2 szkl. mleka
1,2 kg węgierek
galaretka wiśniowa
łyżka przyprawy korzennej
2 łyżeczki proszku do pieczenia
tłuszcz i bułka tarta do formy
Korzenne ciasto ze śliwkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Śliw ki myjemy i osuszamy. Usuwamy pestki. Mąkę przesiewamy z proszkiem i przyprawą korzenną.
2.Miękkie masło ucieramy z cukrem i cukrem waniliowym na puszystą masę. Mieszamy, stopniowo dodając jajka i mąkę. Nadal mieszając, cienką strużką wlewamy mleko. Miksujemy.
3.Ciasto wlewamy do natłuszczonej i oprószonej bułką blachy (35x25 cm). Układamy śliwki skórką do dołu. Pieczemy godzinę w temp. 180 °C. Studzimy.
4.Galaretkę przygotowujemy według przepisu na opakowaniu. Gdy zacznie tężeć, wlewamy na ciasto. Odstawiamy do całkowitego zastygnięcia.
Komentarze