Kopytka

5 (185 ocen)

To moje ulubione danie z dzieciństwa

Składniki:

  • - 1 kg ziemniaków
    - 20 dag mąki
    - 3 jajka
    - 1 łyżeczka soli
Wystaw ocenę:

5 (185 ocen)

Zobacz również:

Kopytka Dania główne

Kopytka - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ziemniaki obieramy, gotujemy, odcedzamy i odstawiamy do wystygnięcia. Następnie mielimy w maszynce do mielenia mięsa. Do masy dodajemy sól, mąkę i jajka. Zagniatamy i wyrabiamy. Jakby ciasto nie chciało się wyrobić dodać jedno jajko i podsypywać mąka aż będzie gładkie
    Z ciasta formujemy cienkie, długie wałki i kroimy ukośnie co kawałek. Wrzucamy do posolonego wrzątku. Gotujemy 3 min od momentu wypłynięcia kopytek. Wyjmujemy łyżką cedzakową żeby ociekły z nadmiaru wody i układamy na talerze.

Porady

Podajemy posypane cukrem lub jakimś sosem np. z gulaszu.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować