Kopytka

  • wyświetlono: 1914 |
  • dodany do książki kucharskiej: 2 |
  • polecenia: 0

Kopytka najczęściej podaję z bigosem.

Moje zdjęcie

Składniki

- ugotowane ziemniaki
- mąka pszenna
- 1 łyżka mąki ziemniaczanej
- 1 jajko
- sól.

Polecane:


Sposób przygotowania przepisu:

Kopytka

  • 1. 1. Ugotowane ziemniaki przepuszczamy przez praskę, przekładamy do miski. Dodajemy mąki i jajko. Całość zagniatamy na jednolite ciasto. Musi dobrze się odrywać od ręki.
    2. Następnie formujemy kule a z nich walki grubości palca, obtaczając je w mące, lekko spłaszczamy i tniemy na ukośne kawałki. Gotujemy w osolonym wrzątku przez ok. 3 minuty od wypłynięcia. Od czasu do czasu mieszamy łyżką.

Porady

Kopytka polewam przesmażoną słoninką z cebulką lub boczkiem.

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

tania_kuchniaw_kilka_chwilzdrowie_na_talerzumoj_niedzielny_obiaddania_dla_urodyszkola_babcimama_mnie_nauczylakopytka
 

Komentarze

Podobne przepisy

Kopytka

Dodane przez: bogusia82

Kopytka

Domowe kopytka to doskonały dodatek...

Kopytka

Dodane przez: Agiatis

Kopytka

Jest to danie niezwykle łatwe i...

kopytka

Dodane przez: Nina80

kopytka

Kopytka pamięta każdy z dzieciństwa,...

kopytka

Dodane przez: Jolanta KG

Kopytka

Ziemniaczane, bezmięsne kluseczki,...

Kopytka

Dodane przez: Konto nieaktywne

Kopytka

Przepis na mięciutkie i pulchne...

Kopytka

Dodane przez: Gregorhspeed

Kopytka

Tradycyjne danie ; przepis wg "Kuchni...