Składniki na ciasto:
2 szklanki mąki tortowej
125 g masła lub margaryny
½ szklanki cukru
1/2 szklanki wody
1 łyżeczka proszku do pieczenia
2 łyżki kakao
2 jajka
Składniki na krem:
0,5 l śmietanki 30%
2 łyżeczki żelatyny rozpuszczonej w 1/4 szklanki wrzącej wody
100 g czekolady deserowej pokrojonej na małe kawałki
3 łyżki cukru pudru
4 banany
2 łyżki soku z cytryny
Ciasto kopiec kreta - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Ciasto: Margarynę,wodę,kakao, cukier rozpuszczamy, nie gotujemy, odstawiamy do lekkiego przestudzenia, dodajemy mąkę, proszek do pieczenia, żółtka i ubitą pianę z białek. Ciasto wylewamy do tortownicy o śr. 23 cm i pieczemy ok. 30 minut w temp. 180 s C. Studzimy i ścinamy wierzch ciasta ok. 1 cm. Z ciasta wydrążamy miąższ tak, aby brzegi i spód ciasta były nietknięte.
Krem: Śmietanę ubijamy na sztywno, dodając cukier puder, rozpuszczoną i ostudzoną żelatynę i kawałki czekolady. Mieszamy. Na spód ciasta układamy na pół przecięte banany skrapiamy je sokiem z cytryny, wykładamy krem i formujemy kopiec, Ciasto, które pozostało nam z wydrążenia i wycięcia rozdrabniamy dłońmi na tzw. kruszonkę i obsypujemy dokładnie kopiec, lekko dociskając. Ciasto wkładamy do lodówki na 1 godzinę. Smacznego.
Komentarze