Konfitura z czereśni z dodatkiem kardamonu

4.5 (190 ocen)

Udało mi się w końcu kupić odrobinę dobrych czereśni, z których zrobiłam dżem z dodatkiem kardamonu. Inspirację znalazłam na stronie www.beawkuchni.com.

Składniki:

  • Na ok 6 słoiczków (300ml)

    1 kg wydrylowanych czereśni
    800g cukru
    100g cukru trzcinowego
    1/2 łyżeczki kardamonu w proszku
    sok z 1 cytryny
Wystaw ocenę:

4.5 (190 ocen)

Zobacz również:

Desery Przetwory Dżemy Konfitury

Konfitura z czereśni z dodatkiem kardamonu - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Wydrylowane już owoce zasypujemy (w rondlu bądź naczyniu w którym będziemy smażyć) cukrem wymieszanym z kardamonem. Pozostawiamy pod przykryciem na minimum 5 godzin, by owoce puściły sok po czym smażymy na małym ogniu aż do momentu zagotowania. Owoce pozostawiamy do ostudzenia (najlepiej do dnia następnego), po czym ponownie smażymy z dodatkiem soku z 1 cytryny, aż do uzyskania pożądanej konsystencji. Gotową konfiturę przekładamy do wyparzonych słoiczków i mocno zakręcamy. Pasteryzujemy ok 10 minut.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Cukier trzcinowy Czereśnie Kardamon

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować