Udało mi się w końcu kupić odrobinę dobrych czereśni, z których zrobiłam dżem z dodatkiem kardamonu. Inspirację znalazłam na stronie www.beawkuchni.com.
Składniki:
Na ok 6 słoiczków (300ml)
1 kg wydrylowanych czereśni
800g cukru
100g cukru trzcinowego
1/2 łyżeczki kardamonu w proszku
sok z 1 cytryny
Konfitura z czereśni z dodatkiem kardamonu - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Wydrylowane już owoce zasypujemy (w rondlu bądź naczyniu w którym będziemy smażyć) cukrem wymieszanym z kardamonem. Pozostawiamy pod przykryciem na minimum 5 godzin, by owoce puściły sok po czym smażymy na małym ogniu aż do momentu zagotowania. Owoce pozostawiamy do ostudzenia (najlepiej do dnia następnego), po czym ponownie smażymy z dodatkiem soku z 1 cytryny, aż do uzyskania pożądanej konsystencji. Gotową konfiturę przekładamy do wyparzonych słoiczków i mocno zakręcamy. Pasteryzujemy ok 10 minut.
Komentarze