Czereśnie w tym roku bardzo mi obrodziły. Postanowiła z nimi przeprowadzić kilka eksperymentów. Pyszna konfitura do przygotowania ciast ale również jako dodatek do pieczywa.
PrzyslijPrzepis.plhttp://www.przyslijprzepis.pl/images/logo.png19874Konfitura z czereśni z czekoladąhttps://www.przyslijprzepis.pl/media/cache/default_view/uploads/media/recipe/0004/68/3a38886a6bf1fd8de504d792f14ed05c6ca95e2b.jpeg33102651http://www.przyslijprzepis.pl/przepis/czekoladowe-czeresnie-1
4 kg wydrylowanych czereśni
2 kg cukru
7 łyżek kakao rozpuszczalne
1 czekolada deserowa
sok z cytryny lub zaprawka Cytrynka, cynamon, goździki i papryka chilli mielone do smaku.
Sposób przygotowania przepisu:
Konfitura z czereśni z czekoladą
1.
Wydrylowane czereśnie przesypać cukrem i gotować około 15 min z dodatkiem soku z cytryny do smaku. Zlać przez sito 3/4 wytworzonego soku, gotować jeszcze około 15 min ( ewentualnie doprawić sokiem z cytryny do smaku ), gorący rozlać do słoików, zakręcić i pozostawić do przestudzenia. Otrzymamy smaczny sok.
2.
Pozostałe czereśnie doprawić do smaku przyprawami, wsypać kakao oraz połamaną czekoladę i całość gotować na wolnym ogniu około 15 min. Gorącą konfiturą napełniać słoiki, zakręcić i już nie gotować, pozostawić do przestudzenia. Można też konfiturę przestudzić ale wówczas słoiki należy pasteryzować około 10 min.
Ładowanie
Trwa ładowanie...
Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników
Musisz być zalogowany do serwisu, aby dodać zdjęcie
Komentarze