Frużelina z czereśni

  • wyświetlono: 2565 |
  • dodany do książki kucharskiej: 5 |
  • polecenia: 1

Czereśni w tym roku sporo. Można z nich przygotować taką frużelinę.

DSC_1166
  • 6 porcje
  • 90min
  • Łatwy

Składniki

2 kg czereśni
150 g cukru
2 łyżki mąki ziemniaczanej
150 ml zimnej wody

Sposób przygotowania przepisu:

Frużelina z czereśni

  • Frużelina z czereśni1. Czereśnie wydrylowałem, przełożyłem do garnka zasypałem cukrem, wymieszałem. Odstawiłem na 2 godziny, aby puściły soki. Następnie doprowadziłem do wrzenia. Gotowałem na wolnym ogniu ok. 5 min, po czym dodałem mąkę rozrobioną z wodą. Zagotowałem, cały czas mieszając. Frużelinę przełożyłem do słoików, zakręciłem i pasteryzowałem 25 min w piekarniku rozgrzanym do temperatury 120°C. Zostawiłem w piekarniku do całkowitego wystudzenia.

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

dżemCzereśnieprzetwory owocoweprzetwory z czereśnifrużelina

Komentarze

Podobne przepisy

Kompot z czereśni

Dodane przez: rzelkazag

Kompot z czereśni

Tradycyjny kompot, po który z przyjemnością...

Frużelina z borówki amerykańskiej

Dodane przez: alaaa

Frużelina z borówki amerykańskiej

Frużelina z borówki to świetny...

Kompot z czereśni

Dodane przez: szynszyla

Kompot z czereśni

Pyszny, zwłaszcza zimową porą.

czekoladowe czereśnie

Dodane przez: Koronowianka

Konfitura z czereśni z czekoladą

Czereśnie w tym roku bardzo mi...

Kompot z czereśni dla dorosłych

Dodane przez: Gregorhspeed

Kompot z czereśni dla dorosłych

Dzięki spirytusowi czereśnie nie...

Konfitura z czereśni z dodatkiem kardamonu

Dodane przez: rzelkazag

Konfitura z czereśni z dodatkiem kardamonu

Udało mi się w końcu kupić odrobinę...

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE