Frużelina z czereśni

4.96 (174 ocen)

  • 1 godz. 30 min
  • Dla 6 osób
  • Łatwy

Czereśni w tym roku sporo. Można z nich przygotować taką frużelinę.

  • 1 godz. 30 min
  • Dla 6 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 2 kg czereśni
    150 g cukru
    2 łyżki mąki ziemniaczanej
    150 ml zimnej wody
Wystaw ocenę:

4.96 (174 ocen)

Zobacz również:

Przetwory Dżemy

Frużelina z czereśni - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Frużelina z czereśni 1. Czereśnie wydrylowałem, przełożyłem do garnka zasypałem cukrem, wymieszałem. Odstawiłem na 2 godziny, aby puściły soki. Następnie doprowadziłem do wrzenia. Gotowałem na wolnym ogniu ok. 5 min, po czym dodałem mąkę rozrobioną z wodą. Zagotowałem, cały czas mieszając. Frużelinę przełożyłem do słoików, zakręciłem i pasteryzowałem 25 min w piekarniku rozgrzanym do temperatury 120°C. Zostawiłem w piekarniku do całkowitego wystudzenia.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Czereśnie Fruzelina

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Polska Gotowanie Śniadanie

Podobne przepisy

To może cię zainteresować