Konfitura truskawkowa z orientalną nutą

0 (0 ocen)

  • 3 godz. 20 min

Inspirację znalazłem w internecie. Odrobinę zmodyfikowałem oryginalny przepis i tak oto powstała konfitura, która pasuje i do deseru i do mięsa.

  • 3 godz. 20 min

Składniki:

  • truskawki świeże 2,5 kilograma
    imbir 100 gram
    kardamon mielony 3/4 łyżeczki
    goździk 6 sztuk
    cukier kryształ 300 gram
    cytryna 1 sztuka
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Desery Przetwory Dżemy Konfitury

Konfitura truskawkowa z orientalną nutą - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Truskawki wypłukać, pozbawić szypułek. Włożyć do garnka, zasypać cukrem i gotować na dużym ogniu kilka minut.
    Świeży imbir obrać, pokroić dość drobno i zetrzeć nożem na puree. Goździki utrzeć w moździerzu lub drobniutko posiekać nożem.
    Podgotowane truskawki można lekko rozgnieść widelcem. Dodać przygotowane składniki oraz kardamon. Gotować na małym ogniu ok 2,5-3 godzin do uzyskania dosyć gęstej konfitury. Na 5 minut przed końcem gotowania dodać sok z całej cytryny.

Porady

Jeżeli ktoś woli słodsze przetwory może użyć większej ilości cukru. Natomiast dla nadania cytrusowego aromatu można zetrzeć skórkę z połowy cytryny.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Goździki Imbir Kardamon Truskawki

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować