Sernik pod czereśniową pierzynką

0 (0 ocen)

  • 3 godz.
  • Dla 6 osób

Miałem ochotę na sernik i chciałem koniecznie zrobić go z czereśniami. A oto rezultat - znika z talerza w mgnieniu oka.

  • 3 godz.
  • Dla 6 osób

Składniki:

  • Sernik

    herbatniki 350 gram
    masło 150 gram
    twaróg 800 gram
    serek mascarpone 250 gram
    wanilia 1 laska
    jajka 4 sztuki
    mąka kukurydziana 2-3 łyżki
    cukier kryształ 150 gram

    Czereśnie

    czereśnie ok 1 kilogram
    pomarańcza 1 sztuka
    cytryna 1 sztuka
    mąka kukurydziana 2 łyżki
    cukier kryształ 3 łyżki
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Serniki Desery

Sernik pod czereśniową pierzynką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Herbatniki zmielić na proszek. Ja użyłem herbatników czekoladowych, stąd kolor, ale mogą być też zwykłe. Dolać rozpuszczone wcześniej i przestudzone masło. Całość wymieszać. Spód tortownicy wyłożyć papierem do pieczenia. Powstałą mieszaniną wylepić spód i brzegi. "Ciasto" jest dosyć luźne, jednak powinno się przylepić bez problemu, jednak trzeba uważać, aby nie uderzyć tortownicy, ponieważ boki mogą łatwo odpaść i trzeba lepić od nowa. Wylepioną formę włożyć do lodówki.
  • 2. Twaróg zmielić dwukrotnie w maszynce. Dodać mascarpone, miąższ ze środka laski wanilii, miksować. Po chwili dosypać wymieszany z mąką cukier i połączyć całość. Do masy dodawać po jednym jajku cały czas miksując, ale już na niskich obrotach. Składniki mają się połączyć, nie muszą być idealnie wymieszane.
    Wyjąć wylepioną herbatnikami tortownicą z lodówki, wylać do środka masę serową i wyrównać. Piec ok 50 minut w rozgrzanym do 150 stopni piekarniku. Po upieczeniu uchyliłem drzwiczki pieca i pozwoliłem ciastu kilka minut poleżeć w ciepłym otoczeniu. Następnie sernik wyjąc z pieca i odstawić do wystudzenia.
  • 3. Czereśnie umyć, wydrylować, pokroić na połówki. Z pomarańczy i cytryny wycisnąć sok. Na patelnię wylać sok pomarańczowy, wsypać cukier, podgrzewać do czasu aż cukier się rozpuści. Dodać czereśnie i podsmażać całość ok 10 minut. Mąkę rozrobić z sokiem cytrynowym i wlać do podsmażonych czereśni ciągle mieszając. Podsmażyć całość 3-4 minuty. Jeszcze ciepły sos czereśniowy wyłożyć na przestudzony sernik. Kiedy całość osiągnie temperaturę pokojową wstawić do lodówki na kilka godzin do całkowitego stężenia. U mnie sernik nie zdążył się schłodzić - zjedzony niemal natychmiast :).

Porady

Sernik nie jest zbyt słodki, najsłodsze są czereśnie. Dlatego można dosłodzić masę serową jeśli ktoś lubi.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Czereśnie Herbatniki Ser biały

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podwieczorek

Podobne przepisy

To może cię zainteresować