Kolorowy gzik poznański

4.5 (197 ocen)

  • 10 min

Gzik to tradycyjne danie poznaniaków najczęściej serwowane z pyrami. Jego doskonały smak oraz łatwość przygotowania sprawia, że jest częstym gościem na stołach Pyrlandii :)

  • 10 min

Składniki:

  • 250g twarogu
    200ml śmietanki słodkiej
    czerwona cebula
    pęczek rzodkiewki
    pęczek dymki
    pół długiego ogórka,
    pół pęczka koperku
    sól ziołowa, czarny pieprz
Wystaw ocenę:

4.5 (197 ocen)

Zobacz również:

Dania główne Sosy Ser

Kolorowy gzik poznański - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Tworóg mielimy dwukrotnie, mieszamy z śmietanką. Cebulę, rzodkiewki i ogórka kroimy w drobna kostkę. Dymkę i koperek drobno siekamy. Warzywa łączymy z serem zostawiać nieco do dekoracji. Doprawiamy do smaku solą ziołowa i czarnym pieprzem. Dekorujemy resztą pokrojonych warzyw.

Porady

Twaróg można pozostawić niemielony ale ja lubię aksamitna konsystencje bez grudek. Można tak że użyć serka homogenizowanego ale w takim przypadku trzeba znacznie zmniejszyć ilość śmietanki.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Serek Twaróg

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować