REKLAMA

Sernik poznański

wyświetlono: 3536 | dodany do książki kucharskiej: 2 | polecenia: 0

Sernik z mango to legendarny sernik z Poznania. Jest serwowany w kawiarni Cafe La Ruina. Jest puszysty, delikatny, kremowy. Nie jest przesłodzony.

opublikowany: 19.08.2021
Udostępnij Pinterest
  • więcej niż 10 osób
  • 25 min

Składniki:

  • • SPÓD:
    • 100g mąki pszennej,
    • 15g kakao,
    • 60g cukru pudru,
    • Szczypta soli,
    • 60g masła,
    • 1-2 łyżki zimnej wody,
    • MASA SEROWA:
    • 750g sera twarogowego z wiaderka,
    • 250g mleka skondensowanego słodzonego,
    • 150g śmietany 18%,
    • 470g puree z mango,
    • 3 jajka,
    • 75g mąki ziemniaczanej,
    • 15g mąki pszennej,
    • MANGO SWIRL:
    • 2 łyżki puree z mango,
    • 300g gęstej śmietany 18%,
    • 2 łyżki cukru pudru,
    • Kilka kropel aromatu waniliowego,
Ocena:

(średnia 4 z 2 głosów)

Posiłek:

Sposób przygotowania:

  • 1. SPÓD: Składniki na spód powinny być w temperaturze pokojowej, Spód tortownicy o średnicy 24cm wykładamy papierem do pieczenia. Wypuszczamy go za tortownicę i zamykamy obręcz. Mieszamy ze sobą suche składniki. Dodajemy masło i rękoma zagniatamy kruszonkę. Jeśli masa jest zbyt sucha to dodajemy 1-2 łyżki zimnej wody. Powstałą kruszonkę wysypujemy równomiernie na spód tortownicy. Spód kakaowy pieczemy około 15 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni, góra-dół. Po wyjęciu z piekarnika ciasto studzimy. Następnie tortownicę owijamy szczelnie dwoma arkuszami folii aluminiowej bowiem sernik pieczemy w kąpieli wodnej.
    MASA SEROWA: Wszystkie składniki na sernik powinny być w temperaturze pokojowej. Piekarnik nagrzewamy do 160 stopni, góra-dół.
    Do większej miski wkładamy wszystkie składniki i miksujemy na wolnych obrotach miksera do połączenia. Masy serowej nie miksujmy zbyt długo, aby jej niepotrzebnie nie napowietrzać. Masę serową wylewamy do tortownicy. Tortownicę umieszczamy w większym naczyniu żaroodpornym i wstawiamy do piekarnika. Następnie wlewamy wrzącej wody do naczynia do połowy wysokości sernika. Sernik pieczemy około 60-70 minut. Po tym czasie góra sernika powinna być ścięta.
    W czasie, gdy sernik się piecze to mieszamy śmietanę z cukrem pudrem i aromatem waniliowym.
    Upieczony sernik wyjmujemy z kąpieli wodnej, odstawiamy na kratkę. Od razu na gorący sernik wykładamy kwaśną śmietanę i rozprowadzamy ją ostrożnie i równomiernie po wierzchu. Następnie robimy kleksy z puree z mango i wykałaczką robimy swirle po wierzchu śmietanki. Sernik pozostawiamy do ostygnięcia. A gdy ostygnie, to tortownicę wstawiamy na kilka godzin do lodówki, a najlepiej na całą noc.

Notka redakcyjna

Dodaj do książki kucharskiej
Wyślij Udostępnij Podziel się Wyślij

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Komentarze

Podobne przepisy

Dodane przez: Gregorhspeed DSC_1166

Gzik poznański

...

kategoria: Dania główne Ser opublikowany: 07.02.2014 | wyświetlono: 1789 Książki kucharskie: 0 | Polecenia: 0
Dodane przez: majtusiQ majtusiQ

Poznański tort serowy

Przepyszne ciasto, łatwe w przygotowaniu :)

kategoria: serniki Desery opublikowany: 24.10.2013 | wyświetlono: 728 Książki kucharskie: 3 | Polecenia: 0
Dodane przez: izaa_a izaa_a

sernik Izaura

bardzo smaczne ciasto, chyba wszyscy je znają

kategoria: serniki ciasto kakaowe Desery opublikowany: 25.04.2016 | wyświetlono: 84448 Książki kucharskie: 13 | Polecenia: 0

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE