Poznański gzik

4.49 (159 ocen)

Opublikowany w Magazynie
  • Dla 2 osób
  • Łatwy

Bliskość Poznania spowodowała, że jego tradycje kulinarne przeniknęły do kuchni Gorzowian. Smak gzika nie powali wysublimowanych smakoszy. Dla mnie to danie ma urok dzieciństwa.

  • Dla 2 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • - twaróg: 300 gramów
    - ziemniaki: 4 sztuki
    - cebula: 1 sztuka
    - natka pietruszki: 2 łyżki
    - śmietana: 300 mililitrów
    - pieprz: 1 szczypta
    - sól: 1 szczypta
Wystaw ocenę:

4.49 (159 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Poznański gzik - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Umyj dokładnie ziemniaki i ugotuj je w osolonej wodzie. Swoje gotuję w mundurkach, ale można obrać.
  • 2. Do miski dodaj twaróg, śmietanę, poszatkowaną cebulę, sól, pieprz, poszatkowaną nać pietruszki i wszystko dokładnie wymieszaj.
  • 3. Podawaj gorące ziemniaki z dużą ilością cebulowego twarogu :)
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Twaróg Ziemniaki

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Polska Wegetariańska Obiad

Podobne przepisy

4.5 (148 ocen)

Gzik poznański

4.5 (148 ocen)

Gzik poznański

Konto nieaktywne ... 1 godz. 10 min

To może cię zainteresować