kołocz z serem

4.5 (194 ocen)

  • 1 godz. 40 min

dla mnie to ciasto idealne, gdyż składa się z ukochanego ciasta drożdżowego, pachnącej wanilią masy serowej i maślanej kruszonki, prawdziwy smakowy raj :)))

  • 1 godz. 40 min

Składniki:

  • ciasto drożdżowe:
    370 gram mąki pszennej
    35 gram drożdży
    3/4 szklanki ciepłego mleka
    3 łyżki cukru
    35 gram stopionego, schłodzonego masła
    1,5 łyżeczki cukru waniliowego lub wanilinowego
    masa serowa:
    1250 gram sera półtłustego ( 4 kostki)
    100 gram stopionego, schłodzonego masła
    3/4 szklanki cukru
    2 kopiaste łyżki cukru waniliowego
    4 jaja
    2 kopiaste łyżki budyniu waniliowego (jeśli ser jest mocno wilgotny)
    rodzynki (opcjonalnie, ja nie dałam)
    kruszonka:
    110 gram miękkiego masła
    3/4 szklanki cukru
    1 szklanka mąki
    1 łyżka cukru waniliowego
Wystaw ocenę:

4.5 (194 ocen)

Zobacz również:

Kołacz Desery

Kołocz z serem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Drożdże rozprowadzamy w ciepłym mleku, dodajemy 1 łyżeczkę mąki i 1 łyżeczkę cukru, dokładnie mieszamy, odstawiamy na 15 minut do "ruszenia".
    Po tym czasie ciasto krótko zagniatamy, formę do ciasta o wymiarach 36x29 smarujemy masłem, wykładamy na nią ciasto, zostawiamy w ciepłym miejscu na 40 minut do wyrośnięcia.
  • 2. Twaróg mielimy w maszynce (wystarczy 1 raz). Dodajemy do niego schłodzone masło, po jednym żółtku, cukier i cukier waniliowy, budyń i miksujemy dokładnie.
  • 3. Z białek ubijamy sztywną pianę, wykładamy ją do masy serowej i mieszamy delikatnie łyżka, by wszystkie składniki się połączyły
  • 4. Na wyrośnięte ciasto wykładamy masę serową i wyrównujemy powierzchnię, następnie zagniatamy kruszonkę.
  • kołocz 5. Kruszonkę formujemy w kulę, odrywamy z niej kawałki, rozpłaszczamy w rękach i układamy na masie serowej, by tworzyła "łatki"
  • 6. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i pieczemy około 55-60 minut, po wyłączeniu uchylamy lekko drzwi piekarnika i hartujemy ciasto przez 25 minut, następnie wyciągamy je na blat.

Porady

Kroimy najlepiej po wystygnięciu.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować