Kociołek warzywno-mięsny z ananasem

4 (1 ocen)

  • 30 min

obiad o cudownym smaku i bogaty w warzywa

  • 30 min

Składniki:

  • 1 łyżka smalcu
    2 cebule
    400 g karkówki wieprzowej
    przyprawa do mięsa np Delikat
    3 ziarna ziela angielskiego
    2 liście laurowe
    5 średnich ziemniaków
    2 średnie marchewki
    2 łodygi selera naciowego
    250 g pieczarek
    1/4 czerwonej papryki
    1/4 żółtej papryki
    1/2 białej części pora
    5 plastrów ananasa z puszki
    1 szklanka bulionu pieczeniowego
    50 ml zalewy z ananasa
    sól, pieprz
Wystaw ocenę:

4 (1 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Kociołek warzywno-mięsny z ananasem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Cebulę pokroić w grubą kostkę, a karczek w paski. Karczek obsypać przyprawą. Marchewki, ziemniaki i pieczarki obrać. Ziemniaki i marchewki pokroić w paski, pieczarki pokroić na ósemki.
    Na dużej głębokiej patelni lub w garnku rozgrzać smalec wrzuć listki laurowe i ziarna ziela angielskiego, przesmażyć cebulę i karczek, następnie zalać bulionem pieczeniowym, dorzucić marchewki i ziemniaki i na średnim ogniu dusić pod przykryciem przez 5 minut. Papryki oczyścić i pokroić na dużą kostkę, pora i seler naciowy pokroić na grubsze talarki, ananas na paseczki. Po upływie 5 minut na wierzch dokładamy seler naciowy, papryki, por, ananas i pieczarki, zalewamy sosem z ananasa, przykrywamy pokrywką i dusimy, aż warzywa będą miękkie, ale nie rozgotowane, u mnie to trwało około 15 - 20 minut. Na koniec wszystko delikatnie przemieszać, doprawić do smaku pieprzem i możemy również dosolić do smaku, ale to już zależy jaki mieliśmy bulion. Mój był na tyle słony, że soli już w ogóle nie dodawałam. Podawać gorące.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować