Kociołek warzywno-mięsny z ananasem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Cebulę pokroić w grubą kostkę, a karczek w paski. Karczek obsypać przyprawą. Marchewki, ziemniaki i pieczarki obrać. Ziemniaki i marchewki pokroić w paski, pieczarki pokroić na ósemki.
Na dużej głębokiej patelni lub w garnku rozgrzać smalec wrzuć listki laurowe i ziarna ziela angielskiego, przesmażyć cebulę i karczek, następnie zalać bulionem pieczeniowym, dorzucić marchewki i ziemniaki i na średnim ogniu dusić pod przykryciem przez 5 minut. Papryki oczyścić i pokroić na dużą kostkę, pora i seler naciowy pokroić na grubsze talarki, ananas na paseczki. Po upływie 5 minut na wierzch dokładamy seler naciowy, papryki, por, ananas i pieczarki, zalewamy sosem z ananasa, przykrywamy pokrywką i dusimy, aż warzywa będą miękkie, ale nie rozgotowane, u mnie to trwało około 15 - 20 minut. Na koniec wszystko delikatnie przemieszać, doprawić do smaku pieprzem i możemy również dosolić do smaku, ale to już zależy jaki mieliśmy bulion. Mój był na tyle słony, że soli już w ogóle nie dodawałam. Podawać gorące.
Komentarze