Ciasto cukiniowo-kakaowe

0 (0 ocen)

  • 60 min

Bardzo wilgotne i smaczne ciasto

  • 60 min

Składniki:

  • 4 jajka
    1 i 1/4 szklanki cukru
    1 szklanka oleju rzepakowego
    2 szklanki cukinii ze skórką startej na tartce o średnich oczkach
    3 łyżki kakao
    3 szklanki mąki
    2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
    cukier puder do posypania

Ciasto cukiniowo-kakaowe - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Piekarnik nagrzać do 180 stopni. Blaszkę (dno i boki) (u mnie 24 x 24 cm) wykładamy papierem do pieczenia, smarujemy margaryną i obsypujemy mąką.
    Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia i kakao, przesiać.
    W misce jajka ucieramy z cukrem, następnie wlewamy olej i miksujemy. Cukinię leciutko odcisnąć i dodać do miski, przemieszać.Dodać przesianą mąkę z kakao i wszystko razem zmiksować mikserem do wymieszania się składników.
    Ciasto przelać do przygotowanej formy i piec około 45 minut do tzw suchego patyczka.
    Ostudzone ciasto posypać cukrem pudrem.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy