Kociołek "5 smaków" - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Mięso kroimy w niedużą kostkę i wrzucamy do garnka z rozgrzanym masłem. Podsmażamy, aż zbieleje. Wrzucamy ryż, mieszamy.
2.Do garnka z mięsem i ryżem dodajemy mrożonkę chińską, mieszamy i zalewamy 2 szklankami wrzącego rosołu. Dodajemy przyprawę "5 smaków", mieszamy i gotujemy na małym ogniu pod przykryciem 15 minut, od czasu do czasu mieszając. Jeśli ryż wchłonie cały płyn, dolewamy nieco rosołu.
3.Dodajemy sos sojowy i sos chili. Mieszamy. Jeśli potrzeba doprawiamy solą i jeszcze gotujemy 2-3 minutki.
Porady
Danie można odgrzać, najlepiej w mikrofalówce pod przykryciem.
Z podanej ilości składników wychodzą 3 spore porcje lub 4 mniejsze.
Komentarze