Kociołek "5 smaków"

0 (0 ocen)

  • 30 min

Harmonia smaków w jednym daniu.

  • 30 min

Składniki:

  • 450 g mięsa z piersi kurczaka
    450 g mrożonki chińskiej
    100 g ryżu parboiled
    2 - 2,5 szklanki rosołu (może być z kostki)
    2 płaskie łyżki masła klarowanego
    1 płaska łyżeczka przyprawy "5 smaków"
    1 łyżka indonezyjskiego sosu sojowego (słodkiego)
    1 łyżka sosu chili z cytryną
    sól
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Kociołek "5 smaków" - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Mięso kroimy w niedużą kostkę i wrzucamy do garnka z rozgrzanym masłem. Podsmażamy, aż zbieleje. Wrzucamy ryż, mieszamy.
  • 2. Do garnka z mięsem i ryżem dodajemy mrożonkę chińską, mieszamy i zalewamy 2 szklankami wrzącego rosołu. Dodajemy przyprawę "5 smaków", mieszamy i gotujemy na małym ogniu pod przykryciem 15 minut, od czasu do czasu mieszając. Jeśli ryż wchłonie cały płyn, dolewamy nieco rosołu.
  • 3. Dodajemy sos sojowy i sos chili. Mieszamy. Jeśli potrzeba doprawiamy solą i jeszcze gotujemy 2-3 minutki.

Porady

Danie można odgrzać, najlepiej w mikrofalówce pod przykryciem. Z podanej ilości składników wychodzą 3 spore porcje lub 4 mniejsze.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Chińska Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować