Te kluseczki są bardzo lekkie i smaczne, mój synek je uwielbia! Polane pysznym i pełnym witamin owocowym sosem oraz posypane sezamem stanowią pożywny i pełnowartościowy posiłek, który każde dziecko pochłonie z wielkim apetytem:)
60 min
Składniki:
Składniki na około 4 porcje:
500 g obranych ziemniaków
370 g twarogu półtłustego
100 g kaszy jaglanej
2 jajka
3 łyżki oleju
100 g mąki ziemniaczanej
50 g mąki pszennej
mąka
cukier
SOS:
240 g płaskich brzoskwiń ufo
150 g truskawek
1 łyżka cukru
Kluski z kaszą jaglaną podane z sosem brzoskwiniowo-truskawkowym i sezamem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Kaszę gotujemy wg przepisu na opakowaniu.
2.Ziemniaki gotujemy do miękkości, osączamy i ubijamy dokładnie tłuczkiem do ziemniaków.
3.Do gorących dodajemy twaróg i ponownie ubijamy.
4.Następnie dodajemy kaszę, jajka, olej i mąki i wyrabiamy ręką na gładką masę.
5.Na stolnicę oprószoną mąką dajemy porcje ciasta (przed każdym nałożeniem ciasta oprószamy ją mąką), formujemy wałek na średnicę około 2-3 cm, delikatnie spłaszczamy i nożem kroimy w skośne kawałki o szerokości około 2-3 cm.
6.Gotowe wrzucamy partiami na wrzącą lekko osoloną wodę i gotujemy od momentu wypłynięcia klusek około 3 – 5 minut.
7.Po przełożeniu do miski każdą partię posypujemy cukrem (ilość zależy od upodobań) i mieszamy potrząsając miską.
8.Brzoskwinie obieramy z łupki, przekładamy do miski, wsypujemy cukier i rozcieramy blenderem na gładką masę.
9.Truskawki rozgniatamy widelcem i dodajemy do brzoskwiń i dokładnie mieszamy.
10.Na talerze rozkładamy porcje klusek, polewamy sosem i posypujemy sezamem.
Komentarze