Kluski z bułki

0 (0 ocen)

Opublikowany w Magazynie
  • 30 min

Łatwe danie w wykonaniu,za którym szaleją dzieci.

  • 30 min

Składniki:

  • Składniki na 4-5 porcji
    Bułki - 2 sztuki ( wykorzystałam pszenne z przedziałkiem;)
    mleko - 350 ml
    jajko - 1 sztuka
    sól - szczypta plus 1/2 łyżki do posolenia wody
    dżem (np. truskawkowy) - 1 słoik ( 410g)
    mąka - 4 łyżki
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Kluski

Kluski z bułki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Bułki rwiemy na małe kawałki.
    Wkładamy do miski i zalewamy mlekiem.
    Gdy bułki "wypiją"całe mleko przekładamy do melaksera lub rozdrabniacza.
    Dodajemy jajko, szczyptę soli, mąkę całość miksujemy.
    Powstanie gęsta masa niczym śmietana.
    W garnku średniej wielkości gotujemy posoloną wodę.
    Łyżką stołową, nabieramy ciasto i zrzucamy z łyżki do wrzątku.
    Gotujemy partiami po kilka sztuk. Zajmuje to około minuty od momentu wypłynięcia.
    Wyciągamy łyżką cedzakową na talerze.
    Dżem wkładamy do rondla, podgrzewamy, powstanie sos, którym polewamy kluski.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Notka redakcyjna

PPWS_10-2012

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować