Kluski śląskie ze schabem w sosie

4.47 (154 ocen)

  • 2 godz.

smaczna propozycja na obiad :)

  • 2 godz.

Składniki:

  • kluski śląskie (45szt.)
    ok. 15 ziemniaków
    mąka ziemniaczana
    jajko
    sól

    sos
    1kg schabu wieprzowego b/k
    ok. 1l bulionu pieczeniowego ciemnego
    duża cebula
    majeranek, tymianek, oregano
    sól
    olej
    4-5łyżek mąki
Wystaw ocenę:

4.47 (154 ocen)

Zobacz również:

Kluski

Kluski śląskie ze schabem w sosie - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • image-02nhwvg 1. kluski śląskie.
    Obrane ziemniaki ugotować w osolonej wodzie. Odcedzić. Gorące przecisnąć przez praskę. Poczekać do całkowitego wystudzenia. Zgniecione ziemniaki wyrównać w misce i podzielić na 4części. Wyciągnąć jedną część a w to miejsce wsypać mąkę ziemniaczaną (by była równa z pozostałymi częściami ziemniaków). Wbić jajko. Wsypać pozostawioną 1/4 masy ziemniaczanej. Wymieszać na jednolitą masę. Formować płaskie krążki , palcem zrobić dziurkę na środku. Zagotować osoloną wodę i wrzucać porcjami kluski, gotować od momentu wypłynięcia ok. 2-3min.
  • 2. sos.
    cebulę pokroić w półplastry, zeszklić na oleju. Na cebulę wrzucić schab . Dusić pod przykryciem ok. 20min. Po tym czasie mięso pokroić w plastry, i wrzucić znów do garnka. Zalać bulionem (ok.3 szklanki,jeśli wyparuje-dolewać pozostały bulion), zagotować. Dodać majeranek, tymianek, oregano. Jeśli trzeba- posolić. Dusić mięso w bulionie aż zmięknie.
    Mąkę wymieszać z wodą tak ,by uzyskać gęstą konsystencję. Zagęścić nią sos i gotować jeszcze przez 5-10min .
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować