Kluski leniwe z sosem mięsnym

4.51 (197 ocen)

Sycące danie. Proste i szybkie do przygotowania.

Składniki:

  • Kluski:
    500 g sera białego
    ok 200 g mąki plus mąka do podsypywania
    1 jajko
    szczypta soli
    3-4 łyżki masła

    Sos:
    500 g mięsa mielonego
    400 g dyni
    2 duże cebule
    1 żabek czosnku
    ok pół szklanki wody
    słoiczek przecieru pomidorowego
    pół łyżeczki cukru
    curry, sól, pieprz, papryka słodka i ostra, bazylia
    oliwa
Wystaw ocenę:

4.51 (197 ocen)

Zobacz również:

Kluski Sos mięsny

Kluski leniwe z sosem mięsnym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Kluski leniwe z sosem mięsnym 1. Kluski:
    Ser rozdrobnić widelcem. Dodać do niego mąkę, jajko i sól. Wyrobić ciasto - ma być zwięzłe.
    Z ciasta formować wałki i odkrawać kluski 2-3 cm. Zagotować wodę lekko osoloną. Wrzucać kluski i gotować ok 2 minuty od wypłynięcia. Od czasu do czasu delikatnie przemieszać. Wyjmować łyżką cedzakową.
  • Kluski leniwe z sosem mięsnym 2. Sos:
    Na oliwie zeszklić pokrojoną cebulę i czosnek. Następnie dodać mięso mielone i podsmażyć. Dynię obrać, usunąć nasiona i pokroić w nieduże kostki. Dodać do mięsa. Podlać wodą oraz przecierem pomidorowym. Doprawić. Dusić pod przykryciem aż dynia zmięknie.
  • 3. Kluski polać przygotowanym sosem. Smacznego!

Porady

Tak przygotowany sos idealnie nadaje się także do makaronu, ryżu czy klusek śląskich

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Mięso

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować