Kluski:
500 g sera białego
ok 200 g mąki plus mąka do podsypywania
1 jajko
szczypta soli
3-4 łyżki masła
Sos:
500 g mięsa mielonego
400 g dyni
2 duże cebule
1 żabek czosnku
ok pół szklanki wody
słoiczek przecieru pomidorowego
pół łyżeczki cukru
curry, sól, pieprz, papryka słodka i ostra, bazylia
oliwa
Kluski leniwe z sosem mięsnym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Kluski:
Ser rozdrobnić widelcem. Dodać do niego mąkę, jajko i sól. Wyrobić ciasto - ma być zwięzłe.
Z ciasta formować wałki i odkrawać kluski 2-3 cm. Zagotować wodę lekko osoloną. Wrzucać kluski i gotować ok 2 minuty od wypłynięcia. Od czasu do czasu delikatnie przemieszać. Wyjmować łyżką cedzakową.
2.Sos:
Na oliwie zeszklić pokrojoną cebulę i czosnek. Następnie dodać mięso mielone i podsmażyć. Dynię obrać, usunąć nasiona i pokroić w nieduże kostki. Dodać do mięsa. Podlać wodą oraz przecierem pomidorowym. Doprawić. Dusić pod przykryciem aż dynia zmięknie.
3.Kluski polać przygotowanym sosem. Smacznego!
Porady
Tak przygotowany sos idealnie nadaje się także do makaronu, ryżu czy klusek śląskich
Komentarze