Kluski z sosem mięsnym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Jeżeli nie mamy ziemniaków z poprzedniego dnia to gotujemy ziemniaki w osolonej wodzie, odcedzamy, ubijamy tłuczkiem i odstawiamy do ostygnięcia. Jeżeli używamy ziemniaków z poprzedniego dnia, trzeba je przecisnąć przez praskę. Po ostygnięciu ziemniaki dzielimy na 4 części, jedną część ziemniaków wyjmujemy wsypujemy w to miejsce mąkę ziemniaczaną( aby była na równi z ziemniakami). Dodajemy jajko, szczyptę soli, i wyjęte wcześniej ziemniaki. Masę ziemniaczaną dokładnie wyrabiamy , formujemy kulki i gotujemy w osolonej wodzie około 2-3 minut. Odcedzamy i przelewamy zimną wodą aby się nie sklejały .
2.Łopatkę kroimy na małe kawałki posypujemy przyprawą do kurczaka, czosnkiem i podpiekany na oleju około 10 minut. Cebulę kroimy w grubą kostkę, podpiekamy jeszcze 5 minut, często mieszając, aby mięso się nie przypaliło.Po tym czasie mięso podlewamy szklanką wody i dalej dusimy jeszcze 10 minut aby przyprawy z patelni się całkowicie rozpuściły a woda była brązowa. Mięso przekładamy do garnka, dodajemy liście laurowe, ziele, wlewamy 2 szklanki wody, i gotujemy do miękkości około 40 minut. Doprawiamy solą, pieprzem, chilli, Do 100 ml wody wsypujemy mąkę, mieszamy i dodajemy 2 łyżki gorącego wywaru i zagęszczamy sos.
Komentarze