Klopsy nadziane pieczarkami

0 (0 ocen)

  • 60 min

Mięso + grzyby = WNM :)

  • 60 min

Składniki:

  • na klopsy
    500 g mięsa mielonego
    1 czerstwa bułka (namoczona, odsączona)
    1 cebula drobno posiekana
    4 ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę
    1 jajko
    sól, pieprz
    ziarenka smaku
    mąka
    olej
    bulion
    2 sosy pieczeniowe jasne
    2 łyżki śmietany
    na farsz
    300 g pieczarek
    1 szalotka
    sos sojowy
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Klopsy nadziane pieczarkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Pieczarki obrać i drobno pokroić, podsmażyć na patelni razem z drobno pokrojoną szalotką i sosem sojowym.
    Doprawić do smaku solą i pieprzem.
    Wszystkie składniki na klopsy dobrze wyrobić na jednolitą masę, dokładnie tak, jak na kotlety mielone.
    Z mięsa tworzyć placki na środku których układać po łyżeczce pieczarek, następnie zawijając boki formować kulki i obtoczyć je w mące.
    Na patelni rozgrzać olej i podsmażyć na nim przygotowane klopsy, aby nabrały lekko złotego koloru.
  • 2. W garnku zagotować bulion i przełożyć do niego podsmażone klopsy.
    Całość gotować około 15 minut, doprawiając do smaku solą, pieprzem i ziarenkami smaku.
    W szklance dobrze wymieszać odrobinę wywaru z sosami pieczeniowymi, śmietaną i 1 łyżką mąki, wlać do gotujących się klopsów i gotować jeszcze około 20-30 minut.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować