Figi w delikatnie karmelowym sosie

0 (0 ocen)

  • 10 min

Wrzesień to idealny czas na pyszne, dojrzałe figi :)

  • 10 min

Składniki:

  • na 1 porcję

    1 dojrzała figa

    owoc granatu (wyjąć pestki)

    1 gałka lodów waniliowych

    1 łyżka cukru

    1 łyżka soku z cytryny

    1 łyżka wody

    odrobina imbiru i cynamonu

    1 goździk

Figi w delikatnie karmelowym sosie - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Figę opłukać i naciąć na krzyż.

    W garnuszku wymieszać cukier z sokiem z cytryny, wodą i przyprawami.

    Doprowadzić do wrzenia.

    Włożyć figę oblać sosem i dusić około 3 minuty.

    Figę przełożyć na talerzyk, w środek nałożyć kulkę lodów, obsypać pestkami granatu i całość polać pozostałym sosem.

    Odrobina świeżej mięty do dekoracji i gotowe.

    Raj dla podniebienia - polecam :)

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy