Klopsiki w sosie z leśnych grzybów - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Cebulę pokroić w drobną kosteczkę i zeszklić na oleju.
Kajzerkę namoczyć w zimnym mleku i odcisnąć.
Czosnek przecisnąć przez praskę.
Mięso dać do miski, dołożyć resztę składników, przyprawić przyprawa uniwersalna, solą i pieprzem. Dokładnie wyrobić ręką.
Mocząc dłonie w wodzie, formować klopsiki, obtaczać w mące i obsmażyć do zrumienienia z obu stron.
2.Grzyby oczyścić, opłukać, pokroić w kawałki, zalać wodą i ugotować (ok. 15 minut). Odcedzić (nie wylewać wywaru).
Cebulę pokroić w kostkę, i zeszklić na oleju, dodać pokrojoną w kostkę paprykę, chwilę podsmażyć (nie rumienić). Dodać grzyby, podlać 1 szklanką wywaru spod grzybów, przyprawić przyprawa uniwersalna i pieprzem. Zagotować i dodać klopsiki. Dusić jeszcze ok 15 minut, uzupełniając wywarem ewentualnie wyparowany sos.
3.Wyjąć klopsiki w ciepłe miejsce. Zagęścić sos mąką rozpuszczoną w małej ilości wody. Zagotować. Dodać śmietanę, uprzednio rozmieszaną z kilkoma łyżkami sosu (zahartowaną).
Klopsiki zalać gorącym sosem. Podawać posypane natką pietruszki, z ziemniakami, makaronem, ryżem, lub kaszą i dowolną surówką, lub ogórkiem kiszonym.
Porady
Klopsiki podane z pieczywem, można podać jako przystawka, lub gorąca kolacja.
Komentarze