Klasyczne bułki do hamburgerów - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.metoda ręczna:
1. W garnuszku podgrzać lekko mleko. Dodać do niego rozdrobnione drożdże i cukier. Dokładnie wymieszać i odstawić na 15 minut do wyrośnięcia.
2. Do miski przesiać mąkę, dodać sól, jajko, miękkie masło i wyrośnięty zaczyn.
3. Całość dokładnie wyrobić na elastyczne i gładkie ciasto. Odstawić w ciepłym miejscu bez przeciągów na ok. 1 godzinę.
4. Po tym czasie z ciasta uformować 5 dużych, okrągłych bułek. Wierzch posmarować jajkiem roztrzepanym i posypać ewentualnie sezamem.
5. Odstawić do wyrośnięcia na ok 20 minut.
6. Piec przez 15 minut w 200 stopniach opcja pieca góra-dół. Odstawić do ostudzenia.
metoda dla maszynistów:
Na dno formy wlać mleko, dodać masło i sól. Na to wsypać mąkę, cukier i drożdże. Włączyć opcję ugniatania i wyrastania ciasta. Później postępować od 4 punktu.
Komentarze