Krem czekoladowo-orzechowy

0 (0 ocen)

  • 20 min
  • Dla 1 osoby
  • Łatwy

Alternatywa dla sklepowej nutelli. Mocno czekoladowy, orzechowy krem. Bez dodatków chemicznych. Idealny dla tych, którzy dbają o to, co jedzą.

  • 20 min
  • Dla 1 osoby
  • Łatwy

Składniki:

  • 50 g orzechów laskowych
    200 g mleka skondensowanego
    50 g masła
    100 g czekolady 74% kakao
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Krem Pasty

Krem czekoladowo-orzechowy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Orzechy przekładamy na blaszkę i prażymy przez 8 minut w piecu (160 stopni opcja góra i dół). Następnie przekładamy na ściereczkę i usuwamy brązowe skórki. Będą ładnie schodzić z ciepłych orzechów. Kolejno mielimy bakalie na drobny pył. Ja do tego użyłam młynka do kawy, ale można też wykorzystać mocnego malaksera. Do garnuszka wlewamy wodę i doprowadzamy do lekkiego zagotowania. Do miski przekładamy mleko skondensowane, orzechy, połamaną czekoladę i masło. Stawiamy na garnku i mieszamy, aż wszystko dokładnie się rozpuści i połączy (metoda gotowania na parze). Gotową masę przekładamy do słoika.

Porady

Uwaga! Przechowywać w lodówce, jednak jeśli chcemy rozsmarować krem na chlebie to trzeba go wyciągnąć wcześniej, żeby zmiękł, ponieważ w niższych temperaturach bardzo gęstnieje.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować