Kilimandżaro z dynią i jabłkiem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.BISZKOPT :
Białka oddzielić od żółtek.
Żółtka utrzeć z cukrem, dodać wodę i stopioną margarynę.
Następnie przez sitko przesiać obie mąki razem z kakao, proszkiem do pieczenia i wymieszać ciasto.
Białka ubić na sztywną pianę, część dodać do ciasta, lekko wymieszać ( część piany dać aby rozluźnić konsystencję ciasta ).
Potem dodać resztę piany i za pomocą łopatki wymieszać delikatnie ciasto.
Blachę o wymiarach 29 x 22 cm wyłożyć papierem do pieczenia, wyłożyć ciasto i wstawić blaszkę do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i piec przez 30 minut.
Potem biszkopt wystudzić i przekroić na dwa blaty.
2.MASA DYNIOWO - JABŁKOWA
Dynię po obraniu i usunięciu gniazda nasiennego pokroić w kostkę.
Wrzucić do szerokiego rondla, wlać wodę i dodać margarynę i dusić do miękkości.
Następnie jabłka po obraniu pokroić także w kostkę i dodać do miękkiej dyni.
Dusić do prawie całkowitego odparowania wody i rozpadnięcia się jabłek.
Na koniec wyłączyć ogień, wsypać galaretki i dokładnie wymieszać.
Zostawić do lekkiego stężenia.
3.MASA BUDYNIOWA :
Do garnka wlać połowę mleka, wsypać cukier puder i zagotować.
W reszcie mleka wymieszać obie mąki i żółtka.
Gdy mleko się zagotuje szybko w lać mieszankę i energicznie mieszając gotować chwilę aż budyń zgęstnieje i nie będzie grudek.
Gotowy budyń szczelnie zakryć i wystudzić.
Gdy wystygnie miękką margarynę utrzeć i dodawać do niej porcjami budyń aż wszystko się połączy i powstanie gładka masa.
4.POLEWA :
Do rondelka włożyć margarynę, dodać wszystkie składniki oprócz żelatyny i podgrzewać aż wszystko się połączy ciągle mieszając polewę.
Na koniec dodać żelatynę i mieszać polewę do całkowitego rozpuszczenia się żelatyny.
Polewę lekko schłodzić.
5.PRZEŁOŻENIE :
Po przekrojeniu biszkoptu jeden blat położyć w formie, w której piekł się biszkopt.
Nasączyć go np. sokiem z cytryny rozrobionym z wodą lub innym ulubionym ponczem.
Na biszkopt wyłożyć masę dyniowo - jabłkową.
Blaszkę wstawić do lodówki do ścięcia się masy.
Potem wyłożyć masę budyniową, rozprowadzić ją równo i przykryć drugim nasączonym plackiem.
Na koniec ciasto polać polewą i odstawić do związania się ciasto w chłodne miejsce na kilka godzin.
Komentarze