Kilimandżaro z dynią i jabłkiem

4.5 (166 ocen)

Opublikowany w Magazynie

Pyszne ciasto na każdą okazję - moja wersja Kilimandżaro

Składniki:

  • BISZKOPT :
    6 jajek ( M )
    3/4 szk cukru
    2 łyżki ciemnego kakao
    3 łyżki maki ziemniaczanej
    3 łyżki maki koszalińskiej ( typ 500 )
    2 łyżeczki proszku do pieczenia
    1 łyżka wody
    2 łyżki stopionej margaryny Kasia ( wystudzonej )
    MASA DYNIOWO - JABŁKOWA :
    500 g dyni ( waga po obraniu )
    500 g jabłek ( waga po obraniu )
    1 łyżka margaryny Kasia
    2 galaretki cytrynowe
    1/2 szk wody
    MASA BUDYNIOWA :
    2 żółtka
    2 łyżki mąki koszalińskiej ( typ 500 )
    2 łyżki mąki ziemniaczanej
    1/2 l mleka 3,2 %
    1/2 szk cukru pudru
    250 g margaryny Kasia
    POLEWA :
    1/4 margaryny Kasia ( miękkiej )
    3 łyżki mleka
    2 czubate łyżki ciemnego kakao
    1/3 szk cukru
    1 łyżeczka żelatyny do deserów
Wystaw ocenę:

4.5 (166 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Biszkopty

Kilimandżaro z dynią i jabłkiem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. BISZKOPT :
    Białka oddzielić od żółtek.
    Żółtka utrzeć z cukrem, dodać wodę i stopioną margarynę.
    Następnie przez sitko przesiać obie mąki razem z kakao, proszkiem do pieczenia i wymieszać ciasto.
    Białka ubić na sztywną pianę, część dodać do ciasta, lekko wymieszać ( część piany dać aby rozluźnić konsystencję ciasta ).
    Potem dodać resztę piany i za pomocą łopatki wymieszać delikatnie ciasto.
    Blachę o wymiarach 29 x 22 cm wyłożyć papierem do pieczenia, wyłożyć ciasto i wstawić blaszkę do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i piec przez 30 minut.
    Potem biszkopt wystudzić i przekroić na dwa blaty.
  • 2. MASA DYNIOWO - JABŁKOWA
    Dynię po obraniu i usunięciu gniazda nasiennego pokroić w kostkę.
    Wrzucić do szerokiego rondla, wlać wodę i dodać margarynę i dusić do miękkości.
    Następnie jabłka po obraniu pokroić także w kostkę i dodać do miękkiej dyni.
    Dusić do prawie całkowitego odparowania wody i rozpadnięcia się jabłek.
    Na koniec wyłączyć ogień, wsypać galaretki i dokładnie wymieszać.
    Zostawić do lekkiego stężenia.
  • 3. MASA BUDYNIOWA :
    Do garnka wlać połowę mleka, wsypać cukier puder i zagotować.
    W reszcie mleka wymieszać obie mąki i żółtka.
    Gdy mleko się zagotuje szybko w lać mieszankę i energicznie mieszając gotować chwilę aż budyń zgęstnieje i nie będzie grudek.
    Gotowy budyń szczelnie zakryć i wystudzić.
    Gdy wystygnie miękką margarynę utrzeć i dodawać do niej porcjami budyń aż wszystko się połączy i powstanie gładka masa.
  • 4. POLEWA :
    Do rondelka włożyć margarynę, dodać wszystkie składniki oprócz żelatyny i podgrzewać aż wszystko się połączy ciągle mieszając polewę.
    Na koniec dodać żelatynę i mieszać polewę do całkowitego rozpuszczenia się żelatyny.
    Polewę lekko schłodzić.
  • 5. PRZEŁOŻENIE :
    Po przekrojeniu biszkoptu jeden blat położyć w formie, w której piekł się biszkopt.
    Nasączyć go np. sokiem z cytryny rozrobionym z wodą lub innym ulubionym ponczem.
    Na biszkopt wyłożyć masę dyniowo - jabłkową.
    Blaszkę wstawić do lodówki do ścięcia się masy.
    Potem wyłożyć masę budyniową, rozprowadzić ją równo i przykryć drugim nasączonym plackiem.
    Na koniec ciasto polać polewą i odstawić do związania się ciasto w chłodne miejsce na kilka godzin.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Biszkopty Dynia Jabłka

Notka redakcyjna

KH_03-2015

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Święta

Podobne przepisy

To może cię zainteresować