Kibiny litewskie

4.34 (196 ocen)

  • 2 godz.

Jadłam je na Litwie , barzdo mi smakowały ,przepis mam od Litwinki

  • 2 godz.

Składniki:

  • Ciasto:
    0,5 kg mąki
    250 g masła
    2 jaja
    200 g śmietany
    25 g drożdży
    100 g ciepłego (ale nie gorącego) mleka
    pół łyżeczki cukru
    łyżeczka soli
    1 żółtko do posmarowania uformowanych kibinów
    Farsz:
    300g surowej baraniny lub wieprzowiny
    100g słodkiej kapusty
    2 cebule
    pieprz (najlepiej świeżo zmielony) i sól
    trochę wody
Wystaw ocenę:

4.34 (196 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Kibiny litewskie - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Mąkę zmieszać z solą. Dodać masło. Rozgnieść je rękoma z mąką. W oddzielnej misce rozbełtać jajka, następnie dodać do nich śmietanę. Powstałą masę wlać do mąki z masłem. Potem dodać drożdże z cukrem rozpuszczone wcześniej w ciepłym mleku. Dobrze wyrobić ciasto (ręcznie). Odstawić do wyrośnięcia. Wyrośnięte ciasto ponownie zagnieść. Nie może kleić się do rąk. Ciasto należy podzielić (najlepiej nożem) na małe bułeczki i każdą rozwałkować na krążek o średnicy ok. 15 centymetrów. Surową baraninę lub wieprzowinę kroimy w kosteczkę, siekamy słodką kapustę, dodajemy posiekaną cebulę, sól, pieprz. Farsz podlewamy wodą. Nałożyć na bułeczki farsz i zalepić tak jak pierogi. Starannie wykonać sploty.W każdej bułeczce (na środku, przy splocie) zrobić dziurkę dla ujścia pary. Każdy kibin posmarować żółtkiem. Piec na natłuszczonej blasze posypanej mąką, w dobrze nagrzanym piekarniku w temperaturze ok. 200 stopni przez 15-20 minut. Gotowe kibiny muszą być suche i rumiane.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować