Kibinai Litewskie

4.49 (172 ocen)

  • 1 godz. 30 min

Przepis dostałem od mojej narzeczonej - litwinki , która "zaraziła" mnie i moją rodzinę kuchnią litewską :)

  • 1 godz. 30 min

Składniki:

  • CIASTO:
    1 kg mąki
    450 g margaryny
    4 jajka
    200 g 30% śmietany
    sól

    FARSZ:
    1 kg mięsa mielonego
    0.5 kg pieczarek
    3 cebule
    50 g margaryny
    przyprawy
    zimna przegotowana woda
Wystaw ocenę:

4.49 (172 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Kibinai litewskie - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. CIASTO:
    Wsypać mąkę na stolnice, wkroić margarynę i wymieszać to razem rękoma. Następnie oddzielamy żółtko do szklanki, a białko dodajemy do ciasta tak jak resztę całych jajek.Dodajemy również śmietanę i gnieciemy to wszystko razem do uzyskania jednolitego, nie klejącego się ciasta. Gotowe ciasto wkładamy do lodówki na czas zrobienia farszu.

    FARSZ:
    Drobno pokroić cebule i dodać do mięsa mielonego, dodać również przyprawy według uznania. Do mięsa wlewamy trochę przegotowanej wody, tak aby mielone było dobrze nasiąknięte. Następnie obieramy pieczarki, kroimy w kostkę i smażymy na maśle do czasu aż wypuszczą wodę. Gdy pieczarki są gotowe dodajemy je do mięsa mielonego i mieszamy wszystko razem.

    Ciasto wyciągamy z lodówki i formujemy na kształt okrągły (tak jak na pierogi) w zależności jaką chcemy uzyskać wielkość. Do środka dodajemy farsz, zaklejamy i zakręcamy końcówki ciasta. Następnie smarujemy żółtkiem, kładziemy na blaszkę i pieczemy w piekarniku w temperaturze 200 st C 30-35 minut.

    Jeżeli są jakieś wątpliwości to można przejrzeć zdjęcia zrobione praktycznie krok po kroku :)
    Smacznego :P

Porady

Zamiast mięsa mielonego można dać wieprzowinę, baraninę jak i piersi z kurczaka .

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować