PODGRZYBKI- LITEWSKIE CIASTECZKA

0 (0 ocen)

  • 2 godz.

Kuchnia litewska to kuchnia takze mojego regionu. Kartacze, kiszka ziemniaczana a także sękacz i podgrzybki własnie

  • 2 godz.

Składniki:

  • 1 1/4 szklanki mąki
    2 żółtka
    kostka masła
    1/2 szklanki cukru
    1/2 szklanki śmietany kwaśnej
    4 łyżki miodu
    łyżeczka sody
    2 łyżeczki przyprawy do piernika
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Desery Ciastka

Podgrzybki- litewskie ciasteczka - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Roztapiamy masło, dodajemy cukier i miód, delikatnie podgrzewamy. Do
    śmietany dodajemy sodę, mieszamy aż zacznie ,,pracować", dodajemy do
    wystudzonego masła. Następnie dodajemy żółtka oraz przyprawę do
    piernika. Dosypujemy mąkę, mieszamy i wyrabiamy. Z ciasta przygotowujemy
    małe kuleczki. Pieczemy w patelenkach foremkach ( podobne jak do
    orzeszków) ok 5 minut, często przewracamy.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Grzyby

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować