Ketchup Babuni

4.38 (208 ocen)

Bardzo lubię domowe ketchupy. Ostatni zrobiłam na podstawie przepisu mojej Babci. Poza tym, że kojarzy mi się z dzieciństwem to lubię go za bardzo oryginalny słodki smak i niesamowity aromat.

Składniki:

  • Na około 10 słoiczków 250 ml:

    4 kg pomidorów na przetwory
    0,5 kg cebuli
    3 ząbki czosnku
    350 g cukru
    0,5 szklanki octu
    1 łyżka cayenne
    1 łyżka pieprzu
    1 łyżka cynamonu
    1 łyżeczka gałki muszkatołowej
    1 łyżeczka soli
    1 łyżeczka czosnku
    2 łyżki musztardy sarepskiej
Wystaw ocenę:

4.38 (208 ocen)

Zobacz również:

Desery Przetwory Ketchupy

Ketchup babuni - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Pomidory i cebulę kroimy na ćwiartki. Czosnek kroimy w plasterki.

    Przekładamy je do dużego garnka z podwójnym dnem i smażymy aż się rozpadną ( u mnie około 3,5 godziny).

    Od czasu do czasu mieszamy.
  • 2. Następnie dodajemy cukier, ocet oraz wszystkie przyprawy.

    Dusimy około 2 godziny aż całość zgęstnieje.
  • 3. Następnie całość miksujemy za pomocą blendera ręcznego i gorące przelewamy do słoiczków.

    Szczelnie zakręcamy i odstawiamy do ostygnięcia przykryte ściereczką.

    Smacznego :)
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Ketchup Pomidor

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować