• 45 min

Keks jest bardzo wdzięcznym ciastem, gdyż można przechowywać go bardzo długo. Najlepszy jest po 2-3 dniach, gdyż nabiera wilgoci i aromatu.

  • 45 min

Składniki:

  • 150 g rodzynek
    100 g kandyzowanej skórki pomarańczowej
    150 g orzechów, śliwki suszonej, żurawiny
    100 ml rumu
    200 g masła
    150 g cukru pudru
    4 jajka
    300 g mąki pszennej
    2 łyżeczki proszku do pieczenia
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Keks Desery

Keks - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Rodzynki zalać rumem, najlepiej dzień wcześniej. Masło utrzeć, dodając powoli cukier oraz żółtka. Ucierać do rozpuszczenia cukru.

    Dodać przesianą mąkę z proszkiem oraz wszystkie bakalie oraz rum, którego nie wpiły rodzynki. Na samym końcu dodać ubite białka na sztywno.

    Ciasto przełożyć do długiej foremki (ok. 25 cm) i piec przez 45 minut w 170 stopniach.

    Ciasto po upieczeniu będzie suche, ale po 2-3 dniach naprawdę nabiera wilgoci i jest pyszne.

Porady

Ciasto po upieczeniu będzie suche, ale po 2-3 dniach naprawdę nabiera wilgoci i jest pyszne.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Bakalie

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować