Kebaby z kurczaka z dipem z awokado - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Pierś kurczaka myjemy, odkrawamy resztki kości ( jeśli są), błony i kroimy w niedużą kostkę. W misce przygotowujemy marynatę do kurczaka. Wszystkie składniki czyli sok z cytryny, łyżeczka pikantnej papryki, ½ łyżeczka kurkumy, 2 łyżki oliwy, szczypta mielonej kolendry, sól, pieprz mieszamy i zalewamy kawałki kurczaka; wszystko razem dokładnie mieszamy aby składniki dobrze się połączyły.
2.Tak przygotowane mięso trzymamy w lodówce przynajmniej godzinę. W między czasie przygotowujemy dip. Awokado obieramy, przekrawamy na pół, usuwamy pestkę a miąższ kroimy na mniejsze kawałki i przekładamy do blendera. Dodajemy do awokado sok z limonki, oliwę, sól, pieprz i rozdrabniamy. Rozdrobnioną masę przekładamy do miski dodajemy drobno pokrojoną papryczkę chilli, czosnek pokrojony w kostkę i mieszamy.
3.Mięso z kurczaka nabijamy na patyczki i grillujemy na patelni lub w piekarniku na funkcji grill. W trakcie grillowania od czasu do czasu obracamy mięso.
Jak mięso będzie się piec, to w między czasie podgrzewamy chlebki pita w piekarniku.
4.Ciepłe chlebki przekrawamy na dwie części, następnie każdą część rozchylamy nożem, aby utworzyła się kieszonka. Do każdego chlebka ( kieszonki) dajemy 2 łyżki jogurtu naturalnego, dip, 2 łyżki sałaty i kilka kebabów z kurczaka.
Komentarze